17-05-2021

Στην «κάθοδο» οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ελληνικού δημοσίου

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 22 μονάδες βάσης (0,22 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 6,82%, εν μέσω θετικών ειδήσεων σχετικά με την πιθανή ελάφρυνση του χρέους της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να είναι «ρεαλιστές» στους δημοσιονομικούς στόχους που θα θέσουν για την Ελλάδα μετά το 2018, υποδηλώνοντας ότι είναι πιθανόν να χαλαρώσουν οι σημερινοί δημοσιονομικοί στόχοι, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων (bunds) μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στις αρχές της διαπραγμάτευσης, αλλά η μείωση περιορίσθηκε μετά την απότομη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, πριν από τη σύνοδο του ΟΠΕΚ. Στα μέσα της συνεδρίασης, η απόδοση των bunds διαμορφωνόταν στο 0,22%, σημειώνοντας πτώση μόλις κατά μία μονάδα βάσης. Οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης υποχώρησαν από 2 έως 5 μονάδες βάσης, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφει η απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων, η οποία μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,67%. Σύμφωνα με το Reuters, οι αποδόσεις μειώθηκαν λόγω των προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρέμβει με αγορές ιταλικών τίτλων, εφόσον το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει την Κυριακή στη χώρα είναι αρνητικό για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Τα ιταλικά και αυστριακά κρατικά ομόλογα κάλυψαν τις απώλειες που είχαν αυτή την εβδομάδα, πριν από τις εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή και στις δύο χώρες. Οι Αυστριακοί θα ψηφίσουν για Πρόεδρο σε επαναληπτικές εκλογές, από τις οποίες μπορεί να προκύψει ο πρώτος ακροδεξιός αρχηγός κράτους στην ΕΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ