07-03-2021

Μυτιληναίος στο Bloomberg: Ο ρεαλισμός της Κυβέρνησης θα οδηγήσει την Ελλάδα στην επόμενη μέρα

Στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στον ρεαλισμό που πρέπει να επιδείξει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ευ. Μυτιληναίο, η ελληνική οικονομία θα απογειωθεί εφόσον ολοκληρωθούν τρία ορόσημα. Πρώτον, η 2η αξιολόγηση, η οποία πρόκειται να δύσκολη, καθώς περιλαμβάνει τα θέματα εργατικής νομοθεσίας και ασφάλισης. Δεύτερον, η επίλυση του ζητήματος του χρέους, για το οποίο υπήρξε υπόσχεση από την πλευρά των δανειστών και τρίτον, η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Κυβέρνηση ρεαλισμού

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, mετά το δημοψήφισμα και τις εκλογές (του Σεπτεμβρίου του 2015), είχαμε μια νέα καλύτερη κυβέρνηση, που προσπαθεί περισσότερο από την προηγούμενη να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα – αυτό που αποκαλώ κυβέρνηση ρεαλισμού. Προσπαθούν να τηρήσουν (συμμορφωθούν με) τους νέους νόμους, τους κανονισμούς και τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές μας.

Αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος που θα φέρει εμπιστοσύνη και άρα επενδύσεις

“Έχουμε ακόμα Capital controls. Υπήρξε μεν χαλάρωση των περιορισμών, αλλά ακόμα υφίστανται και η παροχή ρευστότητας στην οικονομία είναι περιορισμένη. Οι καταθέσεις ακόμα δεν έχουν επιστρέψει στις τράπεζες  και η εξωτερική χρηματοδότηση είναι ακόμα δύσκολη. Γι αυτό δεν μπορούμε να αναμένουμε μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ρευστότητας“, δήλωσε ο Ευ. Μυτιληναίος Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα.

“Το ζήτημα της ρευστότητας σημαίνει θέμα αξιοπιστίας και στο εξωτερικό – για να κερδίσουμε εμπιστοσύνη από το εξωτερικό, χρειαζόμαστε την επίλυση του ζητήματος του χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης. Όταν εξασφαλιστούν αυτά τα δύο, τότε όπως αναφέρει και το ΔΝΤ, θα μπορέσουμε να πάμε στο 2,8% – αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί”, συνέχισε.

Για την αγορά πετρελαίου

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος υπογράμμισε πως η πιθανή συμφωνία του ΟΠΕΚ θα είναι σίγουρα κάτι θετικό για τις τιμές του πετρελαίου, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε έναν ρυθμιστικό παράγοντα, το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο. Αν οι τιμές του πετρελαίου φτάσουν στα επίπεδα 60–70 εξαιτίας της συμφωνίας του ΟΠΕΚ ή για άλλους λόγους, τότε υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου προς διάθεση. Ήδη, οι πιο ανταγωνιστικοί Αμερικανοί παραγωγοί έχουν ξεκινήσει να παράγουν στα επίπεδα των 50, που μαζί με το δικαίωμα μεταφοράς (contango) δίνει περιθώριο για 2-3 χρόνια.

“Επομένως, δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για τις τιμές του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την αγορά της Κίνας και τη μείωση των τιμών

Ως προς την Κίνα, ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος, ανέδειξε πως για πρώτη φορά φέτος έκανε μια κίνηση που εξέπληξε τις αγορές κι άλλαξε το σκηνικό.

“Πρέπει να υπογραμμίσουμε για μία ακόμα φορά της σημασία των κινεζικών αγορών: μείωσαν την παραγωγή άνθρακα κατά ένα τρίτο και αυτό οδήγησε στην αύξηση των τιμών του άνθρακα διεθνώς κατά ένα τρίτο. Ως συνέπεια, οι τιμές του χάλυβα αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο και η πίεση στο κόστος άλλων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου, ήταν τεράστια. Είδαμε έτσι τις τιμές του αλουμινίου να ανεβαίνουν κατά 300 δολάρια. Επομένως,  αυτό δείχνει πως η Κίνα καθοδηγεί τις αγορές. Όλοι λοιπόν είναι με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα και τη FED”, τόνισε.

Για τον ανασχηματισμό του Ομίλου

Σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό του Ομίλου, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε πως “Ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, που κατά 85% έχει εξαγωγική δραστηριότητα, δεν επηρεάστηκε από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Η χρονιά που  διανύουμε θα είναι μια καλή χρονιά και ο σχεδιασμός μας για το 2017, δείχνει πως θα είναι μια χρονιά ρεκόρ που θα συνοδευθεί από ένα ριζικό ανασχηματισμό (μια ριζική αναδιάρθρωση) του Ομίλου, όπως ανακοινώσαμε πριν δύο εβδομάδες και που είναι αυτή τη στιγμή έτοιμη να υλοποιηθεί

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ