11-04-2021

Στις 17 Οκτωβρίου το ΔΝΤ ξανά στην Αθήνα – Μη βιώσιμο το χρέος, λέει η Λαγκάρντ

«Πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι όπως είναι το χρέος δεν είναι βιώσιμο» τόνισε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε κάποια ενδεχόμενη ελάφρυνσή του.

Η κ. Λαγκάρντ παραμένει πιστή στις απόψεις της που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις που τις θέλει να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα με την αναδιάρθρωση.

«Μόλις ολοκληρώσαμε ένα άρθρο 4 στην Ελλάδα που είναι μία διμερής προσπάθεια εποπτείας με την Ελλάδα και τα αποτελέσματα είναι δημοσιευμένα. Έδειξε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει και πολύ περισσότερη δουλειά χρειάζεται να γίνει στο μέλλον, όπως γνωρίζουμε. Θα στείλουμε μία ομάδα σε δύο εβδομάδες για να βοηθήσουμε με την αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, διότι όπως γνωρίζετε δεν συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα.

Οι προϋποθέσεις για να συμμετέχουμε δεν έχουν αλλάξει, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και επίσης πιστεύουμε ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον. Έχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι όπως είναι το χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Το θέμα του χρέους αποτελεί αγκάθι ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους καθώς οι δεύτεροι αντιτάσσονται στην ιδέα να ξεκινήσει μια συζήτηση για αυτό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ