23-10-2020

Τόμσεν: Οι κανόνες του ΔΝΤ και ο ρόλος της Γερμανίας

Δεν θα υπάρχει ειδική μεταχείριση για την Ελλάδα κόντρα στο καταστατικό του Ταμείου, ξεκαθαρίζει ο Πόουλ Τόμσεν σε συνομιλητές του λίγο πριν την έναρξη της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

«Το ΔΝΤ έχει κανόνες. Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες του για την Ελλάδα. Η Γερμανία θα αποφασίσει αν θέλει την επιστροφή μας στο πρόγραμμα ή όχι», φέρεται να είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

Το Ταμείο φαίνεται να είναι αποστασιοποιημένο από το ελληνικό πρόγραμμα ενώ για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει, ειδικά στο θέμα του ελληνικού χρέους, παρά την επιμονή του Βερολίνου.

Σύμφωνα με δηλώσεις μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, υπάρχουν δύο επιλογές: Ή θα πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους ώστε να μπορεί να επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο ότι η παρουσία του δεν είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, Πόλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου ενημέρωσαν πρόσφατα τα ανώτατα κλιμάκια του ΔΝΤ για τις χαμηλές προσδοκίες τους σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Και οι δύο σε συνομιλητές τους ανέφεραν ότι δεν συμμερίζονται τα αισιόδοξα σενάρια της Κομισιόν και την υπεραισιοδοξία των Ευρωπαίων εταίρων, όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πλεονάσματα που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ο κορονοϊός «γονατίζει» τους Βρετανούς - 12 εκατ. πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς και δάνεια

Το ΔΝΤ έχει κάνει σαφές ότι το πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη: μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα. Αν δεν γίνουν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και δεν τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνσή του.