01-03-2021

Το σκεπτικό της ΓΓΔΕ για τις απομακρύνσεις των επικεφαλής των ΚΕΦΟΜΕΠ και ΚΕΜΕΕΠ

Επιδόσεις στις εισπράξεις εσόδων σημαντικά κατώτερες των στόχων που είχαν τεθεί τόσο για το 2015 όσο και για το επτάμηνο του 2016, είχαν οι δύο υπηρεσίες, το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αιτιολογώντας την απόφαση για απομάκρυνση των επικεφαλής τους.

Σύμφωνα με την ΓΔΕΕ, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες εμφάνιζαν σημαντική υπέρβαση μόνο στους στόχους βεβαίωσης εσόδων, ενώ οι στόχοι είσπραξης οι οποίοι κρίνουν και την αποτελεσματικότητα του έργου, εμφάνιζαν σημαντικότατη υστέρηση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία απομακρύνονται οι επικεφαλής του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), μετά από διαδικασία αξιολόγησης, όπως αυτή προβλέπεται στο νόμο 4389/2016. Πρόκειται για τον Μασίνα Δημήτριο του Εμμανουήλ που ήταν προϊστάμενος της Διεύθυνσης του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π και τον Καπνίση Διονύσιο του Γεωργίου που ήταν προϊστάμενος της οργανικής μονάδας επιπέδου Υποδιεύθυνσης του Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.

Η ΓΓΔΕ επισημαίνει ότι «οι υπηρεσίες αυτές, που θεωρούνται καίριας σημασίας για τη φορολογική διοίκηση στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, είχαν επιδόσεις σημαντικά κατώτερες των στόχων που είχαν τεθεί τόσο για το 2015 όσο και για το επτάμηνο του 2016.
Ειδικότερα, τόσο για το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. όσο και για το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ., από τα σχετικά στοιχεία, προκύπτει ότι οι μόνοι στόχοι που παρουσίαζαν σημαντική υπέρβαση, είναι αυτοί της βεβαίωσης, ενώ οι αντίστοιχοι στόχοι είσπραξης, από την οποία κρίνεται η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης, παρουσίαζαν σημαντικότατη υστέρηση».

Σημειώνεται ότι στο Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. ο αξιολογηθείς υποδιευθυντής είχε τοποθετηθεί ως αναπληρωτής επικεφαλής από την 1η Ιανουαρίου της εφετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ στο ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π, το 2015, ο στόχος είσπραξης ήταν 75,207 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν τελικά 61,565 εκατ. ευρώ (υστέρηση 18,1%), ενώ για το επτάμηνο του 2016 ο στόχος των εισπράξεων εσόδων ήταν 66,703 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 39,794 εκατ. ευρώ (υστέρηση 40,3%).

Στο ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ, ο στόχος για το 2015 ήταν να εισπραχθούν 603,852 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 398,535 εκατ. ευρώ (υστέρηση 34%), ενώ για το επτάμηνο του 2016 ο στόχος ήταν να εισπραχθούν 239,173 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 114,007 εκατ. ευρώ (υστέρηση 52,3%).

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι: «Λόγω της σπουδαιότητας των δύο ελεγκτικών κέντρων για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων, η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων και τοποθέτησης των νέων επικεφαλής των συγκεκριμένων υπηρεσιών θα ξεκινήσει αμέσως, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και θα ολοκληρωθεί στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λειτουργεί πάντα προσανατολισμένη στους βασικούς στόχους της, που δεν είναι άλλοι από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την είσπραξη των δημοσίων εσόδων και την εδραίωση της φορολογικής δικαιοσύνης».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ