11-02-2021

«Φιλί ζωής» για την αγορά η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου

Ανάσα δίνει στην αγορά η κυβέρνηση καθώς άρχισε ήδη την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες και προμηθευτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου πληρώθηκαν χρέη ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου συνολικά 3,5 δισ. ευρώ και άλλα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.

Οι πληρωμές θα γίνονται με υπουργική απόφαση, μετά από αξιολόγηση των σχετικών αιτημάτων, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι η καταβολή των οφειλομένων θα γίνεται αφού προηγηθεί συμψηφισμός χρεών που έχουν οι ιδιώτες προς το Δημόσιο.

Παράλληλα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ αλλά και για την καταβολή των εφάπαξ στους συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους.

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 5,9 δισ. ευρώ, ενώ στα 1,3 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα χρέη από τις επιστροφές φόρου. Από αυτά, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χρέη 3,1 δισ., τα νοσοκομεία 1,1 δισ., τα υπουργεία 666 εκατ. και οι ΟΤΑ 340 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ