23-04-2021

Υπ. Οικονομικών: Οι εισπράξεις υπερβαίνουν τον στόχο κατά 105 εκατ ευρώ τον Ιούλιο

Υπέρβαση 105 εκατ. ευρώ εμφανίζουν έναντι του αναθεωρημένου στόχου του προϋπολογισμού, οι ταμειακές εισπράξεις του Δημοσίου τον Ιούλιο. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία, ούτε φυσικά τίθεται θέμα ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κόφτη», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πτωτική πορεία των εσόδων και την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του «κόφτη», στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνονται τα εξής:

Η υπoεκτέλεση κατά τον μήνα Ιούλιο προκύπτει μόνο σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού που συντάχθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια του έτους, οι μηνιαίοι στόχοι αναπροσαρμόζονται συνεχώς, λαμβάνοντας υπόψιν κάθε διαθέσιμη πληροφορία, όπως οι εισπράξεις των προηγούμενων μηνών, οι εποχικές διακυμάνσεις, οι παρατάσεις, κ.λπ.

Βάσει λοιπόν του αναθεωρημένου στόχου, οι ταμειακές εισπράξεις για τον Ιούλιο, όχι μόνο δεν υπολείπονται του στόχου, αλλά αντίθετα υπάρχει υπέρβαση 105 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία, ούτε φυσικά και τίθεται θέμα ενεργοποίησης του κόφτη. Άλλωστε, στο σύνολο του επταμήνου παρατηρείται υπέρβαση του στόχου των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 621 εκατ. ευρώ προ επιστροφών φόρων και κατά 261 εκατ. ευρώ μετά τις επιστροφές. Αυτό το τελευταίο στοιχείο αξίζει να επισημανθεί, αφού οι επιστροφές φόρων έχουν υπερβεί το στόχο:

-για τον Ιούλιο κατά 180 εκατ. ευρώ (86% πάνω από το στόχο) και
-για το σύνολο του 7μήνου κατά 360 εκατ. ευρώ (24% πάνω από το στόχο).

Αυτή η επιτάχυνση των επιστροφών φόρων είναι μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, που παρότι μειώνει τα καθαρά έσοδα, προσφέρει πολύτιμες ανάσες ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ