09-05-2021

Επιταχύνθηκε η γερμανική οικονομία στις αρχές της χρονιάς

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα το τελευταίο τρίμηνο του 2015, χάρη στη σθεναρή εσωτερική ζήτηση, αλλά οι προοπτικές όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο παραμένουν ασθενικές και ο ρυθμός της ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί τους προσεχείς μήνες, αναφέρει στο μηνιαίο δελτίο του που κυκλοφόρησε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναπτύχθηκε με 0,3% το τελευταίο περσινό τρίμηνο και κατά 1,7% το 2015 στο σύνολό του, χάρη κυρίως στην αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης και τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες για τους πρόσφυγες, ενώ η καθαρή αξία του εξωτερικού εμπορίου ελάχιστα συνέβαλε στην ανάπτυξη.

Μια σειρά πρόσφατων οικονομικών δεδομένων, όπως η καθαρή αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο των κατασκευών, είναι ένα στοιχείο που εγείρει ελπίδες ότι το ΑΕγχΠ μπορεί να αναπτύχθηκε έως και κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2016.

«Η γερμανική οικονομία επιτάχυνε στην αρχή του έτους», ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας στο μηνιαίο δελτίο του για τον Απρίλιο, σημειώνοντας πως οι αβεβαιότητες μειώθηκαν για τα ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων αλλά και ότι οι επιχειρήσεις επιδεικνύουν εντονότερη βούληση να επενδύσουν σε στοιχεία πάγιου ενεργητικού, κυρίως εξοπλισμό.

Το υπουργείο σημείωσε πως η εσωτερική κατανάλωση παρέμεινε σθεναρή χάρη στην καλή κατάσταση της αγοράς εργασίας, τις αυξήσεις των μισθών, τις σχεδόν σταθερές τιμές αλλά και τις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες αναμένεται να τονώσουν την ανάπτυξη.

Η υποδοχή των προσφύγων αναμένεται να οδηγήσει σε «μια αισθητή αύξηση των κρατικών δαπανών και να αυξήσει επίσης την ορμή των επενδύσεων για τις κατασκευές», σημειώνεται στο δελτίο.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας προγραμματίζει να τριπλασιάσει τα κεφάλαια για κοινωνική στέγη, σε πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2020, για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη φθηνής κατοικίας, εν μέσω της χωρίς ιστορικό προηγούμενο έλευσης 1 εκατομμυρίου και πλέον προσφύγων και μεταναστών.

Σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο, ωστόσο, το υπουργείο σημειώνει πως «η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει αποθαρρυντική… η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας βαθμιαία επιβραδύνεται».

Η μείωση της τιμής του πετρελαίου πλήττει επίσης την αναπτυξιακή προοπτική πολλών αναπτυσσόμενων οικονομιών και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για πετρελαϊκές εταιρείες και προμηθευτές στις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, επισημαίνει στο μηνιαίο δελτίο του το υπουργείο.

«Έπειτα από μια καλή αρχή το 2016 η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να συνεχίσει να επεκτείνεται, αλλά με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό», συμπεραίνει.

Κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα θα δώσουν τις επικαιροποιημένες, κοινές εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας το 2016 την Πέμπτη, ενώ η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τη δική της επικαιροποιημένη πρόβλεψη την 20ή Απριλίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ