18-01-2021

ΕΚΤ: Πρόσθετη ρευστότητα 176,5 δισ. ευρώ πήραν οι τράπεζες σε ένα τρίμηνο

Η υπερβάλλουσα ρευστότητα των τραπεζών της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 116,4 δις ευρώ κατά μέσο όρο στο διάστημα από τις 28 Οκτωβρίου 2015 έως τις 26 Ιανουαρίου 2016 και διαμορφώθηκε στα 600,3 δις ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που περιλαμβάνεται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της.

Η αύξηση της υπερβάλλουσας ρευστότητας προέκυψε καθώς οι τράπεζες έλαβαν περισσότερα κεφάλαια από την ΕΚΤ από όσα χρειάζονταν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ειδικότερα, οι τράπεζες πήραν από την ΕΚΤ πρόσθετη ρευστότητα 176,5 δις ευρώ κατά μέσο όρο στην περίοδο αυτή, με το συνολικό ύψος της να φθάσει στα 1,3 τρις ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι ανάγκες των τραπεζών σε ρευστότητα – για υποχρεωτικά διαθέσιμα και άλλους παράγοντες – αυξήθηκαν την ίδια περίοδο μόνο κατά 60,1 δις ευρώ κατά μέσο όρο και διαμορφώθηκαν στα 706,5 δις ευρώ.

Η επιπλέον ρευστότητα που έλαβαν οι τράπεζες από την ΕΚΤ οφείλεται αποκλειστικά στις αγορές τίτλων της ΕΚΤ, κυρίως στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων, ενώ το ύψος του δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ έμεινε σε γενικές γραμμές σταθερό.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα ύψους 177,4 δις ευρώ στο παραπάνω διάστημα, με το συνολικό ύψος τους να φθάνει στα 774,4 δις ευρώ.

Ποσό 156,5 δις ευρώ αντιστοιχούσαν σε αγορές κρατικών τίτλων, ενώ 25,2 δις ευρώ αφορούσαν αγορές καλυμμένων ομολόγων και τα 3,3 δις ευρώ αγορές τιτλοποιημένων ομολόγων.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, έγιναν αποπληρωμές ομολόγων ύψους 7,8 δις ευρώ που είχε αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο προηγούμενων προγραμμάτων.

Το ύψος δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ μειώθηκε κατά 0,9 δις ευρώ στα 532,5 δις ευρώ, καθώς η αύξηση που σημειώθηκε μέσω της λήψης μακροπρόθεσμων δανείων (TLTROs) αντισταθμίστηκε από την πτώση στις συναλλαγές αναχρηματοδότησης (βραχυπρόθεσμος δανεισμός).

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ