14-04-2021

Διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων σε βάθος χρόνου, προαναγγέλλει μέλος της ΕΚΤ

Την ετοιμότητα και διάθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατέθεσε ο Έρκι Λιικάνεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές προοπτικές για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια πολιτικής μας αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αρκετά πέρα από τον ορίζοντα για αγορές περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε ο Λιικάνεν, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία -εφόσον χρειαστεί- για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης.

«Εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές ή οι συνθήκες χρηματοδότησης, η ΕΚΤ συνεχίζει να έχει την ικανότητα να τονώσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη», εξήγησε ο ίδιος.

Ο Λιικάνεν, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, είπε ότι η οικονομική επιβράδυνση, ιδιαίτερα στην Κίνα, και η αυξημένη αβεβαιότητα στην αγορά έχουν αποδυναμώσει τις προοπτικές για την ευρωζώνη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ