10-05-2021

Η υπερπροσφορά ασκεί πίεση στις τιμές του πετρελαίου

Μείωση κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, διευρύνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η ανάκαμψη των τιμών που παρατηρήθηκε τις τελευταίες έξι εβδομάδες, θα εξανεμιστεί σταδιακά.

Στο επίκεντρο της ανησυχίας αυτής, βρίσκεται το γεγονός της υπερπροσφοράς του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Οι Σαουδική Αραβία και Ρωσία, που έχουν ηγετική θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές πετρελαίου, μαζί με το Κατάρ και τη Βενεζουέλα δήλωσαν τον προηγούμενο μήνα ότι θα προχωρήσουν σε πάγωμα της παραγωγής τους, προκειμένου να δημιουργήσουν θετική δυναμική για την αύξηση των τιμών.

Η εξέλιξη αυτή, θα δρομολογηθεί με την προϋπόθεση συμμετοχής όλων των χωρών που παράγουν πετρέλαιο, προκειμένου να υπογραφεί η πρώτη πετρελαϊκή συμφωνία των τελευταίων 15 ετών.

Ωστόσο, με τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ ν’ αυξάνονται και το Ιράν να δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή του στη συμφωνία για το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου, οι τιμές του πετρελαίου φέρονται να αυξήθηκαν υπερβολικά και γρήγορα τις προηγούμενες εβδομάδες.

“Με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για το πάγωμα της παραγωγής, οι αγορές πετρελαίου παραμένουν επιφυλακτικές καθώς οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο καθυστερούν τη μείωση της παραγωγής τους”, σημειώνει η τράπεζα ANZ Bank.

Οι τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια μελλοντικής εκτέλεσης καταγράφηκε στα 37,04 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 14 σεντς, καθώς χθες σημείωσε διόρθωση με μείωση 3,4% στα 37,18 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλονικής εκτέλεσης του πετρελαίου τύπου Brent κατέγραψαν μείωση κατά 20 σεντς στα 39,33 δολάρια το βαρέλι, μετά το χθεσινό κλείσιμο στα 39,53 δολάρια το βαρέλι.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση ρεκόρ για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, καθώς αυξήθηκαν κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια.

Η Σαουδική Αραβία κράτησε σταθερή την παραγωγή της, το Φεβρουάριο, λίγο πιο πάνω από το επίπεδο των 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τηρεί την προκαταρτική συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής της.

Από την πλευρά του το Ιράν, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων, ενδιαφέρεται άμεσα για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής του, στα επίπεδα που ήταν πριν από την επιβολή του εμπάργκο. Η σημερινή ιρανική παραγωγή πετρελαίου φτάνει γύρω στα 3,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ