09-05-2021

Διατάξεις για ενοίκια, φόρο εισοδήματος και “μπλοκάκια” φέρνει το υπουργείο Οικονομικών

Σειρά διατάξεων που θα αφορούν τον νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων και των ενοικίων μέχρι και τους αμειβόμενους με «μπλοκάκια», θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, Τρύφων Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών”, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τις περιπτώσεις για όσους εργάζονται περιστασιακά ή είναι άνεργοι και κινδυνεύουν να φορολογηθούν επί τεκμαρτών εισοδημάτων με τον συντελεστή φορολόγησης του επιχειρηματικού εισοδήματος, δηλαδή με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου, η οποία έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.

Παράλληλα επί τάπητος έχει τεθεί και η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, ωστόσο το σχέδιο δεν έχει ακόμη πάρει το «πράσινο φως» από τους δανειστές για να μπορέσει να εφαρμοστεί.

Tο νέο έντυπο (Ε1) ενσωματώνει τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, έτσι ώστε όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να τυγχάνουν των απαλλαγών που έχουν σήμερα οι έγγαμοι φορολογούμενοι.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια, το μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών από το 11% που είναι σήμερα στο 13% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για μεγαλύτερα.

Ωστόσο, μελετάται η καθιέρωση ενός ακόμα συντελεστή 40-45% για όσους έχουν εισοδήματα από αυτή την πηγή που ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ.

Η αύξηση των φόρων στα ενοίκια θα είναι αναδρομική, καθώς αφορά τα εισοδήματα του 2015. Δεν αποκλείεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν προκαταβολή φόρου ή διαφορετικά να γίνει νέα εκκαθάριση και να πληρώσουν υψηλότερους φόρους.

Ο εισπρακτικός στόχος από την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια τοποθετείται στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ