23-02-2021

Χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αναμένει η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler

Η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει μέτρια ενίσχυση των πωλήσεων και των κερδών της φέτος ύστερα από τις μεγάλες αυξήσεις του 2015, λόγω των υψηλότερων επενδύσεων και των χαμηλότερων πωλήσεων των οχημάτων Mercedes-Benz στην Κίνα.

Ύστερα από αύξηση των πωλήσεων στην Κίνα πέρυσι κατά 41%, η εταιρία είπε ότι αναμένει οι ρυθμοί ανάπτυξης της Mercedes-Benz να μετριαστούν το 2016 καθώς επιβραδύνεται η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Daimler είπε ότι αναμένει τα έσοδα και τα κέρδη προ φόρων και τόκων να αυξηθούν μόνο οριακά το 2016, με τις υψηλότερες επενδύσεις επίσης να αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, η μετοχή της εταιρίας σημείωνε πτώση κατά 4,4% στα 60,229 ευρώ, αφού νωρίτερα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τουλάχιστον έτους. Η μετοχή της κινείται πτωτικά παρόλο που η εταιρία πρότεινε το υψηλότερο ποτέ μέρισμα, αξίας 3,25 ευρώ ανά μετοχή για το 2015.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ντίτερ Ζέτσε είπε ότι είναι λάθος να απογοητευθεί κανείς από τις προοπτικές για την Mercedes-Benz, την πιο κερδοφόρα μονάδα του ομίλου, στην Κίνα, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά αυτοκινήτου. «Η πρόβλεψη της αγοράς είναι για ανάπτυξη 8% (στην Κίνα) και πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε αύξηση του μεριδίου μας στην αγορά», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρίας Μπόντο Ούμπερ, οι προβλέψεις για υποτονική ανάπτυξη οφείλονται και στις επενδύσεις. Η εταιρία σχεδιάζει να επενδύσει 30 δισεκ. ευρώ στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης καθώς και σε ακίνητα, μονάδες και εξοπλισμό έως τα τέλη του 2017.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων της Daimler αυξήθηκαν κατά 36% στα 13,81 δισεκ. ευρώ το 2015, οριακά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για 13,84 δισεκ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ