Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να «βγουν» οι επίσημες προσκλήσεις για τέσσερα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, οι προδημοσιεύσεις των οποίων έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του ΕΣΠΑ από τα μέσα Οκτωβρίου.

Με βάση δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομίας, κ. Χαρίτση, στην εφημερίδα “Αυγή”, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από το τέλος του Φεβρουαρίου και αφού πρώτα έχουν μελετήσει τις προκλήσεις (σ.σ.: θα δοθεί περιθώριο ενάμιση μήνα ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ετοιμάσουν τις αιτήσεις τους), ενώ τα δικαιολογητικά θα κληθούν να τα υποβάλουν ηλεκτρονικά μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Συνοπτικά τα τέσσερα προγράμματα για τα οποία αναμένεται να ανοίξει ο κύκλος υποβολής αιτήσεων είναι τα εξής:

Ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων: Περί τις 600 με 700 υφιστάμενες επιχειρήσεις αναμένεται να ωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που είναι συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ (σ.σ.: θα προκηρυχθεί σε δύο κύκλους, ο πρώτος ύψους 20 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος 30 εκατ. ευρώ).

Δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων: Στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια και στην ενίσχυση της απασχόλησης στοχεύει το συγκεκριμένο πρόγραμμα προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ που θα κατανεμηθεί σε δύο κύκλους (1ος κύκλος 2015: 40% και 2ος κύκλος 2016: 60%), οι επενδυτικές προτάσεις που θα υποβληθούν θα έχουν επιχορηγούμενο προϋπολογισμό έως 60.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100%. Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στην ενίσχυση έως και 2.500 νέων επιχειρήσεων και στη δημιουργία 4.500 νέων θέσεων εργασίας.

Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων: Προϋπολογισμό από 15.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ μπορούν να έχουν οι επενδυτικές προτάσεις που θα ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα. Στόχος είναι να ενισχυθούν 1.600 έως 1.800 επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Στο 100% ορίζεται το ποσοστό της ενίσχυσης που θα λάβουν για την έναρξη / υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας όσοι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της συγκεκριμένης δράσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ και θα κατανεμηθεί σε δύο κύκλους (1ος κύκλος 2015: 35% και 2ος κύκλος 2016: 65% του προϋπολογισμού της δράσης), ενώ ο στόχος είναι η ενίσχυση 2.200 πτυχιούχων και η δημιουργία 500 νέων θέσεων εργασίας.

Ο αρμόδιος για το ΕΣΠΑ υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης / sooc.gr
Ο αρμόδιος για το ΕΣΠΑ υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης / sooc.gr

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας