Αύξηση των φορολογικών εσόδων ενσωματώνει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς μόνο από την έμμεση φορολογία αναμένονται 1,464 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα, ενώ μαζί με την άμεση φορολογία, ο πήχης ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 1,835 δισ. ευρώ.

Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη και τα ψιλά γράμματα του προϋπολογισμού, τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα της επόμενης χρονιάς εκτιμώνται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο κονδύλι της άμεσης φορολογίας δεν περιλαμβάνεται φέτος το ποσό των 664 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων και στο εξής θα λογίζεται μόνο ως έσοδο του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να ανέλθουν στα 20,536 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό, όπως αναφέρεται, περιλαμβάνονται και τα 348 εκατ. ευρώ λόγω της είσπραξης μέσα στον Ιανουάριο της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ για το 2016, η οποία λογιστικά θα μεταφερθεί στο 2016.

Από την άλλη, όπως προαναφέρθηκε, το ποσό των εισφορών των εργαζομένων στο δημόσιο, εκτιμώμενου ύψους 664 εκατ. ευρώ, δεν περιλαμβάνεται φέτος στην άμεση φορολογία. Οι έμμεσοι φόροι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 26,268 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα νέα μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς. Από το σύνολο των παρεμβάσεων, συνολικού ύψους 3,978 δισ. ευρώ, προβλέπονται:

  • 988 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος
  • 736 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% και στο 24%
  • 30 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση της φορολογίας οχημάτων
  • 91 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση στη φορολογία των εταιρικών αυτοκινήτων
  • 422 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση του ειδικού  φόρου κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων
  • 19,3 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση της φορολογίας στα επενδυτικά οχήματα
  • 25 εκατ. ευρώ από το τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση
  • 54,2 εκατ. ευρώ από το τέλος συνδρομητών στη σταθερή τηλεφωνία
  • 142 εκατ ευρώ από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα
  • 62  εκατ. ευρώ από τον φόρο στον καφέ

prosxedio_2017

Πηγή: naftemporiki.grΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας