Σε τεχνικούς λόγους οφείλεται το “σπάσιμο” της δόσης των 2,8 δισ. που αποφάσισε το Eurogroup για την Ελλάδα , η οποία θα λάβει άμεσα την υποδόση του 1,1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα το τέλος του μήνα.

Όπως διευκρίνιζαν πηγές  του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό του  1,1 δισ. ευρώ πάει στο χρέος,και τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου – Αυγούστου να δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει υπερκαλύψει το στόχο.Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

«Τα 1,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών, αναγνωρίζεται η σημαντική  πρόοδος που έχει καταγραφεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ενώ σημειώνεται ότι η το υπόλοιπο της δόσης θα εκταμιευθεί αργότερα, τον Οκτώβριο.

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος της συνεδρίασης. Όπως ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων, ωστόσο σημείωσε πως τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις καθώς για τεχνικούς λόγους ,η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου” ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος. Ο ίδιος εξήγησε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισ. που αντιστοιχούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, θα εκταμιευθούν επίσης τότε.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, με την σειρά του ευχαρίστησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα ενώ τόνισε πως «η εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ βασίστηκε στο ”compliance report’‘».

«Τα μέτρα που ελήφθησαν θα οδηγήσουν σε περιορισμό δαπανών 3% του ΑΕΠ την περίοδο 2016-2018», ανέφερε ο Επίτροπος και παράλληλα χαιρέτησε την πρόοδο που έγινε από την Ελλάδα σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες πληρωμές.

«Χαιρετίζω την πρόοδο που έγινε στις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων. Η τεχνική εργασία συνεχίζεται σε ένα σημαντικό τομέα για την ανακούφιση της οικονομίας».

Τέλος ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στο success story που επιχειρείται να χτιστεί στην Ελλάδα.

«Είμαι ευτυχής που φτάσαμε εδώ και πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε ένα success story στην Ελλάδα. Στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου θα είναι τα κλιμάκια στην Αθήνα για να δούμε την β’ αξιολόγηση».

Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελεμπλουμ δήλωσε ότι εγκρίθηκε η χορήγηση της νέας δανειακής δόσης 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η δόση έχει δύο τμήματα , ένα ύψους 1,1 δισ. και ένα 1,7 δισ. ευρώ , η δε εκταμίευση αναμένεται να υλοποιηθεί αμέσως μετά την επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι για την εκταμίευση του δεύτερου τμήματος της δόσης, που αφορά χρέη του δημοσίου, απαιτούνται ακόμη “τεχνικές εργασίες” για την οριστικοποίηση οικονομικών δεδομένων του Σεπτεμβρίου, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα ολοκληρωθούν σύντομα. Σημείωσε δε ότι αυτό ήταν αναμενόμενο και ότι πρακτικώς ήταν αδύνατο να είχαν ολοκληρωθεί οι τεχνικές εργασίες ως σήμερα.

Η ανακοίνωση του Εurogroup

«Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Το Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση των αναγκαίων περαιτέρω μέτρων για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και του τομέα της ενέργειας, την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών, της πλήρους εγκαθίδρυσης μιας νέας ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων και την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup σημειώνει ακόμα την περαιτέρω πρόοδο στην συγκρότηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων – της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ).

Το Eurogroup τονίζει ότι η επιλογή των μελών του Συμβουλίου των Διοικητών στην EEΣΠ, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του προέδρου και του CEO, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα ώστε το ταμείο να λειτουργεί κανονικά πριν το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Για το σκοπό αυτό, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία επιλογής θα ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις του νόμου για την ΕΕΣΠ, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μέλη του Συμβουλίου είναι πλήρως ανεξάρτητα, με επαγγελματισμό και ξεκάθαρη εμπειρία και ότι τα κριτήρια διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από την δεύτερη δόση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ιουλίου και του Αυγούστου και σημειώνει τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των στοιχείων του Σεπτεμβρίου, που θα είναι αργότερα τον Οκτώβριο.

Η θετική αξιολόγηση των θεσμών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση των 1,7 δισ. ευρώ, που θα καταβληθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλουν με τους θεσμούς στα μέτρα που χρειάζονται για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και καλωσορίζουμε την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου».ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας