Αισιόδοξα μηνύματα “εκπέμπει” η πορεία του  ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 306 εκατ. ευρώ το 7μηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015, φτάνοντας στα 1,1 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών καταγράφει επιδείνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση κατά 653 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά τη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων, γεγονός που οφείλεται στη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι, σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο κατά 6%, ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς τα καύσιμα έμειναν σχεδόν στάσιμες.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών τους πρώτους επτά μήνες του 2016 παρουσίασε πτώση κατά 1,6 δισ. ευρώ, λόγω της σημαντικής μείωσης των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Επιπλέον, μείωση εμφάνισαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις περιορίστηκαν κατά 4,8%.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 930 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016.

Βελτίωση παρουσίασε επίσης και το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων.
Πλεόνασμα εμφάνισε το ισοζύγιο κεφαλαίων: 642 εκατ. ευρώ, κατά 34 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 από εκείνο του αντίστοιχου διαστήματος του 2015.
Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 παρουσίασε έλλειμμα 428 εκατ. ευρώ, κατά 340 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2015.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας