Ο ανάγωγος της Κυριακής: Κυκλοφορώ και αυθαιρετώ

Στην Ελλάδα την επικίνδυνη στροφή την καταλαβαίνεις από το εκκλησάκι που έχει χτιστεί, επειδή κάποιος άνθρωπος σκοτώθηκε εκεί πριν. Εκείνη μόνο τη στιγμή νιώθει την ανάγκη ο έλληνας οδηγός να κόψει ταχύτητα. Έχουμε δικό μας κώδικα οδικής κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Στην Ελλάδα οι νεκροί είναι το ξυπνητήρι μας. Δεν είμαστε λαός της πρόληψης, είμαστε λαός της μετάληψης.

Οι άνθρωποι που πέθαναν στο Μάτι και οι ιστορίες τους έχουν βουβάνει όλο το καλοκαίρι κι έχουν μαυρίσει τις ψυχές όλων.

Τώρα που σιγά-σιγά ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, εγώ ο ανάγωγος ρωτώ. Ο Τόσκας έπρεπε να δώσει παραίτηση και ο πρωθυπουργός να κάνει δεκτή την παραίτηση; Η έπρεπε μετά το τέλος της κατάσβεσης και της εξέτασης των όσων έγιναν να αποπεμφθεί;

Αφού έψαξε να βρει τι είχε πάει λάθος και δεν το έβρισκε, είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι μετά από τόσους νεκρούς δεν μπορεί να παραμείνει.
Στους πόσους νεκρούς θα παρέμενε δηλαδή;
Η Νέα Δημοκρατία να του υπαγόρευε τις δηλώσεις αυτές και ο Πορτοσάλτε προσωπικά δε νομίζω να τις έγραφαν καλύτερα αν ήθελαν να τον καταστρέψουν. Που ήθελαν και θέλουν.

Ο πρωθυπουργός έπρεπε να τον αποπέμψει εφόσον αστόχησε. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να είναι αποδέκτης παραιτήσεων που άλλες τις κάνει δεκτές κι άλλες όχι. Αποφασίζει.

Όλοι ξέρουν για τη φωτιά εκεί. Όλοι ξέρουν ότι ο άνεμος με την ταχύτητα που έτρεχε θα έκαιγε ανθρώπους. Όλοι ξέρουν ότι στο Μάτι έχουν χτίσει ο ένας επάνω στον άλλον. Όλοι ξέρουν ποια είναι τα κουμάσια και τι διασυνδέσεις είχαν για να χτίσουν πάνω στο κύμα. Όλοι ξέρουν ότι παραλίες της Αττικής είναι μαντρωμένες κι αν συμβεί κάτι κακό δεν μπορείς να φτάσεις στη θάλασσα. Όλοι ξέρουν τι γίνεται, αλλά προσποιούνται ότι το μαθαίνουν εκείνη τη στιγμή. Να μας παριστάνει τώρα ο Κυριάκος τον ανήξερο.

Τρίβει τα χέρια του ο Κυριάκος για τη συμφορά που έτυχε στον Τσίπρα. Μόνο που η συμφορά αυτή έτυχε στη χώρα, στους ανθρώπους της. Δεν μπορεί κανένας να ονειρεύεται να περπατήσει πάνω σε ένα μαύρο, καμένο χαλί, με νεκρούς παιδιά και γυναίκες και γέρους ανθρώπους που δεν πρόλαβα να τρέξουν ή που αγκάλιασαν ο ένας τον άλλον. Δεν είναι δρόμος αυτός που οδηγεί στην εξουσία.

Σταμάτησαν οι εφημερίδες να μιλούν για νεκρούς και μιλούν για το αν οι νεκροί θα διευκολύνουν την έλευση του Κυριάκου. Αν δεν είχε αυτό τον ήλιο, αυτή τη θάλασσα, αυτό το μπλε, την παίρνεις αυτή τη χώρα και την πετάς τα σκουπίδια. Έτσι ανάγωγα μιλάω εγώ.

«Αδελφέ», μου είπε ένας φίλος απ’ την Κρήτη, «δεν ψάχνω να βρω ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, εκείνο που με ανησυχεί είναι πως δεν προχωράμε». Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν προχωράμε. Ούτε σαν λαός, ούτε σαν χώρα, ούτε σαν άνθρωποι.

52% των σπιτιών στο Μάτι είναι αδήλωτα στην εφορία και τα υπόλοιπα έχουν νομιμοποιηθεί ως αυθαίρετα με σχετικούς νόμους.
Τι λέει αυτό;

Ποιος δεν ξέρει ότι η Ελλάδα είναι κυκλοφορώ και αυθαιρετώ και έχω μέσο υπουργό;

Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις. Άκουσα για έναν αριθμό 300. Τόσα είναι περίπου μόνο τα κτίσματα που κλείνουν τη θάλασσα παράνομα στο Σούνιο. Πρέπει να γκρεμιστεί το 1/3 της Ελλάδας.
Έχετε δει τι γίνεται στα νησιά; Όλοι αυτοί που καταπάτησαν αιγιαλούς, λάδωσαν ανθρώπους στα Νομικά Συμβούλια του Κράτους και καμαρώνουν.
Δε σώζεται η χώρα με 300 κατεδαφίσεις.
Να’ χαμε να λέγαμε.

Είναι η ώρα ο πρωθυπουργός να πάρει τα πράγματα στα χέρια του. Αυτόν εξέλεξε ο λαός και μέχρι να τον αλλάξει θα πρέπει να κάνει αυτό που του ανατέθηκε. Καμιά οπισθοχώρηση. Όλοι έχουν συναίσθηση για το τι γίνεται, αλλά αν δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για ό,τι συμβαίνει, παρά να δέχεσαι παραιτήσεις, τότε χάνεις τη δύναμή σου.

Υ.Γ.1: Και μέσα σ’ όλα ο Λάκης Γαβαλάς με ένα καπέλο στη Μύκονο να διασκεδάζει. Τι να κάνει κι αυτός; Να φορέσει μαύρα για να δείξει δηλαδή το πένθος του; Σ’ έναν λαό υποκριτικό τα ψευτοδάκρυα έχουν μεγαλύτερη αξία απ’ αυτά που νιώθει κανείς εντός του.
Χέστηκα δηλαδή γι’ αυτούς που φοράνε γραβάτες και μυξοκλαίνε κι είναι αυτοί που έχουν δώσει την άδεια για τα καταπατημένα.

Υ.Γ.2: Ο Ψινάκης αναμφίβολα έχει χάσει τον έλεγχο. Αυτόν που ποτέ δεν είχε.
Αλλά είπαμε, οι κάτοικοι θέλουν τον σαχλό, τον μέτριο, τον ανώδυνο, αλλά όταν έρθουν τα δύσκολα ψάχνουν τον ικανό.
Χρειάστηκαν 100 νεκροί για να καταλάβουν ότι ο Ψινάκης δεν κάνει.
Φταίει ο Ψινάκης για το πώς αντιλαμβάνεσαι εσύ τη διοίκηση της περιοχής σου;

Υ.Γ.3: Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι ιστορίες δύο σκύλων, οι οποίοι εντοπίστηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές και βρήκαν αμέσως έναν νέο σπιτικό για να επουλώσουν τα τραύματά τους.
Ο «Λουκουμάκης» είναι ο σκύλος που σώθηκε εκ θαύματος από την πυρκαγιά στο Μάτι και εντοπίστηκε μέσα σε χτιστό φούρνο. Πλέον, έχει βρει νέα οικογένεια και νέο σπιτικό.
Ο δεύτερος σκύλος, απορρίφθηκε από τους ιδιοκτήτες τους λόγω… καμένων πατουσών, αλλά πολύ γρήγορα βρήκε και αυτός μια νέα οικογένεια για να αναρρώσει.

Υ.Γ.4: Δεν είχα καμία εντύπωση ότι η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου θα ήταν παράνομη. Προφανώς και θα ήταν νόμιμη, όπως ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή του το υπουργείο. Δεν καταλαβαίνω, όμως, τον λόγο που έπρεπε να γίνει αυτή η μεταγωγή την ώρα που δεν είχε ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ας γινόταν αργότερα και η μεταγωγή και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για το αν έπρεπε να μεταφερθεί σε αγροτικές φυλακές ή όχι. Αυτό.

Υ.Γ.5: Κι αφού το καλοκαίρι δεν λέει να έρθει και οι ξέγνοιαστες διακοπές στη Μύκονο πάνε… περίπατο, ένας φίλος από το Μενίδι βρήκε τρόπο για όμορφες βόλτες μέσα στην πόλη. Τη μέρα που οι δρόμοι της Αθήνας μετατράπηκαν σε ποτάμια και οι μετακινήσεις γίνονταν με τεράστια πήρε ένα φουσκωτό στρώμα και έκανε τη βόλτα του στον δρόμο. Βέβαια, έβαλε κι ένα φίλο του να τον κινηματογραφεί για να μην χάσουμε το θέαμα και όπως ο ίδιος είπε βρήκε τον τρόπο να κάνει τις καλύτερες διακοπές το 2018!

Υ.Γ.6: Στα «χαρακώματα» Γιάννης Αλαφούζος και Δημήτρης Γιαννακόπουλος με αφορμή τη χρήση της Λεωφόρου και τη σύμβαση ανάμεσα σε Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και ΠΑΕ. Ο «πόλεμος» πήγε πλέον σε προσωπικό επίπεδο και ο κόσμος έχει ταχθεί στο πλευρό του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Προβλέπω να έχουμε πολλά ακόμα «επεισόδια».

Υ.Γ.7: Θα σταθώ στην περιπέτεια που περνάει ο σπουδαίος ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου. Αυτό το περιστατικό μου προκάλεσε ανησυχία γιατί από το πουθενά ο άνθρωπος βρέθηκε να παλεύει για την ίδια του τη ζωή. Με ανησυχεί που πλέον η ατμόσφαιρα είναι τόσο μολυσμένη που μπορεί να κινδυνεύσουμε πραγματικά από το τίποτα. Θα πρέπει να ενημερωνόμαστε και να προσέχουμε όσο μπορούμε γιατί πλέον οι ασθένειες καραδοκούν. Εγώ δεν γνώριζα τι είναι η «νόσος των λεγεωναρίων», αλλά με αφορμή την περιπέτεια του ηθοποιού άρχισα να ψάχνω και να ενημερώνομαι. Εύχομαι να γίνει σύντομα καλά και να ανέβει ξανά στο σανίδι ο γνωστός ηθοποιός.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook