Στις 14 Μαΐου το νέο «ραντεβού» στο ΣτΕ για τις προσφυγές των καναλιών

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η συνεδρίαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ επί της προσφυγής των τηλεοπτικών εταιρειών, ΑΝΤΕΝΝΑ TV, Alpha Δορυφορική Τηλεόραση, Νέα Τηλεόραση, Ραδιοτηλεοπτική, Τηλέτυπος και της ΕΙΤΗΣΕΕ κατά της απόφασης του ΕΣΡ, για το τίμημα (30 εκ. ευρώ) των τηλεοπτικών αδειών.

Το ΣτΕ κάλεσε όλες τις πλευρές να καταθέσουν  τα υπομνήματά τους, έως τις 14 Μαΐου και στη συνέχεια θα εκδώσει την απόφασή του.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ηλία Μάζο και Δημήτρη Μακρή, οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποστήριξαν ότι για τον καθορισμό του αριθμού των 7 αδειών δεν υπήρξε μελέτη από το αρμόδιο όργανο που είναι ΕΕΤΤ, παρά μόνο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων.

Όπως επισήμαναν μάλιστα «στον προηγούμενο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣτΕ, ήταν μόνο 4. Τώρα έγινε 7. Αν το ακυρώσει και πάλι τότε μπορεί να αυξηθεί κι άλλο». Στο σημείο αυτό ο Νικόλαος Σακελλαρίου παρενέβη λέγοντας: «Τότε λέγατε ότι είναι λίγες» και συνέχισαν οι συνήγοροι των τηλεοπτικών σταθμών, λέγοντας ότι το φάσμα αντέχει πολύ περισσότερες από 7 άδειες, ενώ δεν γνωρίζουμε πόσες θα είναι οι ειδικές άδειες και πότε θα προκηρυχθούν.

Ακόμη, επισημάνθηκε ότι η τιμή εκκίνησης, όπως καθορίστηκε από το ΕΣΡ, είναι αναιτιολόγητη και δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, αλλά και μοναδικό κριτήριο της είναι το οικονομικό.

Επίσης, «υπέρμετρο» χαρακτήρισαν το τίμημα, τη στιγμή μάλιστα που στην Κύπρο μπορεί να έχεις τηλεοπτική άδεια με 50.000 ευρώ και σε σκανδιναβικό κράτος, με το ίδιο χρηματικό ποσό, με αυστηρότερα όμως ποιοτικά κριτήρια.

Από την πλευρά του τηλεοπτικού σταθμού Mega (ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ), αναφέρθηκε ότι η συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν πλημμελής και συνεπώς παράνομη, αλλά και μη νόμιμη ήταν η απόφαση με την οποία τερματίστηκε η λειτουργία του σταθμού.

Επισημάνθηκε μάλιστα ότι από τον Σεπτέμβρη του 2016, το Mega δεν αποτελεί ενημερωτικό σταθμό αλλά ψυχαγωγικό και ότι για αυτού του τύπου τα κανάλια δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη διαγωνισμός.

Από την πλευρά των 120 εργαζομένων του Mega επισημάνθηκε ότι δέχθηκαν ολοκληρωτική καταστροφή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα θύματα είναι οι εργαζόμενοι», οι οποίοι ζητούν να υπάρχουν «νόμιμη διαδικασία και κανόνες στην τηλεοπτική αγορά». Η συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού συμβάλει ουσιαστικά στην αποπληρωμή των Τραπεζικών δάνειων, επισημάνθηκε και τονίστηκε: «Με την άμισθη εργασία και την χρήση του αρχείου του Mega (τηλεοπτικές σειρές) έχει γίνει μέχρι σήμερα απόσβεση του μεγαλυτέρου μέρους του δανείου», καθώς εισρέουν διαφημίσεις στο σταθμό.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους Χαράλαμπο Χρυσανθάκη και Ελίνα Καϋμενάκη (Alpha), Γεώργιο Δελλής (ΑΝΤ1), Ηλίας Θεοδωράτος (ΣΚΑΙ, ΣΤΑΡ και ΕΙΤΗΣΕΕ), Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο (Μέγκα-Τηλέτυπος) και Δημήτριος Περπατάρης (εργαζόμενοι Μέγκα).

Οι νομικοί σύμβουλοι (ΝΣΚ) του Ελληνικού Δημοσίου, Στρ. Συνοίκης, Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου και Γιώργος Χαλαζωνίτης ανέφεραν ότι η τιμή των 35 εκ. ευρώ είναι συμφέρουσα και υπάρχει οικονομική δυνατότητα για την πληρωμή.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι μέχρι τον πρώτο διαγωνισμό δεν υπήρχε η πείρα για το πόσο κοστίζει μια τηλεοπτική άδεια. Όμως, τότε ο ΣΚΑΪ προσέφερε 43,6 εκατ. ευρώ που ήταν τα λιγότερα και ο ΑΝΤ1 75 εκατ. ευρώ που ήταν τα περισσότερα. Τότε δεν θα έδιναν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να αγοράσουν κάτι που δεν άξιζε τόσο. Πίστευαν ότι αυτή είναι η τιμή. Το Star και ο Alpha εγκατέλειψαν μάλιστα την διαγωνιστική διαδικασία μη δηλώνοντας περισσότερα χρήματα. Όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες δεν δίνουν χαριστικά λεφτά. Ο ένας που ασχολείται και με το ποδόσφαιρο, πήρε “μαγαζί γωνία”, που προτιμά να το αφήσει να καταρρεύσει τώρα παρά να βάλει χρήματα που θεωρεί ότι δεν αξίζουν.

Ακόμη, οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέφεραν ότι υπάρχουν δυο αγωγές του ΣΚΑΪ για αποζημίωση 26 εκ. ευρώ και του Star για 32 εκ. ευρώ για έσοδα που χάθηκαν εξαιτίας του προηγούμενου διαγωνισμού. Προκύπτει ότι τα έσοδά τους είναι τεράστια. ‘Αρα δεν μπορείς να λες πως δε δίνω 3,5 εκ. ευρώ το χρόνο και ότι αυτό είναι εξοντωτικό.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα πέντε κανάλια που έλαβαν προσωρινή άδεια:

Ειδήσεις ντοτ κομ. Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (ΣΚΑΪ)

Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (StarChannel)

ALPHA Δορυφορική τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)

Antenna TV Α.Ε. (Ant1)

Ραδιοτηλεοπτική A.E. (“E” TV)