«Παράθυρο» για παράταση της λειτουργίας του MEGA άφησε ο Μορώνης

«Παράθυρο» για παράταση της λειτουργίας του MEGA άφησε ανοιχτό ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης σήμερα, Παρασκευή, στη σύσκεψη με τα συνεργεία εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στον ενδελεχή έλεγχο των φακέλων, τα οποία θα «ξεσκονίσουν» όλα τα στοιχεία των αιτούντων.

Δείτε επίσης: Ολοκληρώθηκε η αποσφράγιση των φακέλων για τις τηλεοπτικές άδειες

Σημειώνεται πως η αποσφράγιση των φακέλων για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε χθες, Πέμπτη, ενώ πλέον κομβικό σημείο στον έλεγχο αποτελεί το «πόθεν έσχες» των συμμετεχόντων στη διαδικασία, για το οποίο, αν χρειαστεί, το ΕΣΡ θα ζητήσει τη βοήθεια από ελεγκτικές αρχές.

Κατά την αποσφράγιση των φακέλων διαπιστώθηκε ότι όλοι οι αιτούντες διέθεταν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και ουσιαστικά δεν υπήρξαν ελλείψεις, όσον αφορά αυτά που ζητούσε το ΕΣΡ.

Στόχος της Αρχής, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, είναι ο έλεγχος να γίνει το γρηγορότερο δυνατόν και να προχωρήσει η διαδικασία. Η κατάθεση πιθανών ενστάσεων από τους ενδιαφερόμενους θα γίνει από τη δημοσιοποίηση του τελικού καταλόγου και σε χρονικό διάστημα 10 ημερών.

Για την υπόθεση του ΜEGA

Το ΕΣΡ με ένα non paper απαντά στους μετόχους του MEGA στα όσα του καταλόγισαν σχετικά με την καθυστέρηση να απαντήσει στο αίτημα για την εταιρεία που θα συμμετείχε στον διαγωνισμό.

Δείτε επίσης: Το MEGA δεν θα διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση της Αρχής, το ΕΣΡ είναι θεσμικό όργανο, δηλαδή κρατικό όργανο, πράγμα που σημαίνει ότι οι πράξεις του και οι παραλείψεις του εκφράζουν κρατική βούληση και ως εκ τούτου ωφελούν ή βλάπτουν το (νομικό) πρόσωπο του κράτους.

Δείτε επίσης: ΕΣΡ για MEGA: Η στήριξη επιχειρηματικών σχεδίων δεν περιλαμβάνεται στους σκοπούς μας

Όπως εξηγεί το ΕΣΡ, στην περίπτωση που γνωμοδοτούσε, είτε θετικά είτε αρνητικά, στα ζητήματα που του είχαν τεθεί και το αρμόδιο δικαστήριο, ύστερα από προσφυγή της αιτούσας εταιρείας ή ανταγωνιστών της έκρινε εσφαλμένη την γνωμοδότηση, η βλαπτόμενη πλευρά θα μπορούσε να στραφεί κατά του ελληνικού Δημοσίου και να απαιτήσει βασίμως την καταβολή αποζημιώσεων.

Κατά συνέπεια, καταλήγει το ΕΣΡ, η επί της ουσίας διατύπωση γνώμης από την Αρχή, υπό οποιαδήποτε εκδοχή, θα ήταν άτοπη και ανεπίτρεπτη ενέργεια και θα ήταν νοητή μόνον εάν είχε συμβεί κατά λάθος.

Τέλος, το ΕΣΡ υπογραμμίζει, ότι εάν με την κριτική που ασκείται κατά του Συμβουλίου επιζητείται η δημιουργία βάσης για απαιτήσεις κατά του ελληνικού Δημοσίου, είναι προφανές ότι συντελείται ματαιοπονία.

Αlifeναφορικά με το μέλλον του Mega, ο κ. Μορωνης δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι ο νόμος είναι σαφής και ορίζει ότι θα πρέπει να κλείσει τρεις μήνες μετά την δημοσίευση της προκήρυξης, υπάρχει το ενδεχόμενο να ερμηνευτεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να επιτραπεί για ένα μικρό διάστημα η συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Μορώνης, αυτό θα το αποφασίσει το Συμβούλιο.

Δείτε επίσης: Μαρινάκης για Mega: Το ματς δεν έχει τελειώσει ακόμα

Δείτε επίσης: Λουκέτο στο MEGA – Οι σημαντικότερες στιγμές του Μεγάλου Καναλιού (εικόνες – video)