Οι τηλεθεατές επιστρέφουν στην ΕΡΤ – Δυναμικά στον ανταγωνισμό η δημόσια τηλεόραση

Σε πόλο έλξης έχει μετατραπεί η Super League για τους τηλεθεατές της ΕΡΤ καθώς μισό εκατομμύριο από αυτούς συντονίζονται στο πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης όταν έχει ποδόσφαιρο.

Οι έλληνες φίλαθλοι επιβράβευσαν, με μεγάλη τηλεθέαση, την επιστροφή της πρώτης κατηγορίες του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στην «ελεύθερη» τηλεόραση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Nielsen, δέκα ματς έφεραν στην ΕΡΤ από 371.300 έως 587.500 τηλεθεατές χαρίζοντας πολυπόθητα διψήφια νούμερα τηλεθέασης.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ποσοστά άγγιξαν ή και ξεπέρασαν το 20% ή το 30% στο κοινό ανδρών ηλικίας 25-44.

Ένα μέτρο σύγκρισης για το ύψος της τηλεθέασης των αγώνων είναι π.χ. το πρώτο σε τηλεθέαση δελτίο ειδήσεων, αυτό του Alpha: συγκεντρώνει κατά μέσο όρο περί τους 530.000 τηλεθεατές. Το περιβόητο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ δε περί τους 460.000 τηλεθεατές. Παρεμπιπτόντως το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ παρακολουθούν περί τους 250.000 τηλεθεατές (τον περασμένο Σεπτέμβριο), έναντι 190.000 τον ίδιο μήνα του περσινού έτους, που σημαίνει άνοδο περί το 30%.

Ο «ανταγωνισμός της αγοράς», δηλαδή οι υπόλοιποι τηλεοπτικοί σταθμοί, ενοχλούνται. Προτιμούν να έχουν απέναντί τους μια ΕΡΤ χαμηλής τηλεθέασης (με «ντοκιμαντέρ για τις σαύρες», όπως έλεγαν παλαιότερα), μια ΕΡΤ στο περιθώριο, με χαμηλή τηλεθέαση, ώστε να καρπώνονται οι ίδιοι μερίδια τηλεθέασης, δηλαδή υψηλότερα μερίδια διαφημιστικής πίτας. Τα μαχαίρια βγήκαν τις προηγούμενες μέρες από καλοθελητές που βρίσκουν «ακριβό» το κόστος των δικαιωμάτων «για εμάς που πληρώνουμε την ΕΡΤ». Η επίθεση του «Πρώτου Θέματος» στην ΕΡΤ πήρε την απάντηση από τον Άρη, τον Παναιτωλικό, τον Απόλλωνα, ακόμα και από τον ΠΑΟ του Γ. Αλαφούζου.

Δεν είναι όμως μόνο το ποδόσφαιρο το οποίο έχει ήδη δώσει μία ποσοστιαία μονάδα στη συνολική τηλεθέαση της ΕΡΤ1. Η ΕΡΤ συγκεντρώνει τα βλέμματα των τηλεθεατών και στην ενημέρωση. Εκτός από το δελτίο ειδήσεων, που κερδίζει 30% περισσότερους τηλεθεατές, η «Επόμενη Μέρα» για παράδειγμα με τον Σ. Κοτρώτσο ήρθε πρώτη στην Τυπολογία «Ενημέρωση» της Νielsen, με καλεσμένο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και 275.000 τηλεθεατές κατά μέσο όρο.

Πηγή: Αυγή


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook