Λουκέτο στο MEGA – Οι σημαντικότερες στιγμές του Μεγάλου Καναλιού (εικόνες – video)

 

Οι δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού MEGA τα τελευταία χρόνια, αλλά και ο εμπαιγμός που υπέστησαν τους τελευταίους μήνες από τους μεγαλομετόχους της εταιρείας έχουν στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας για μια ακόμη φορά στο «Μεγάλο Κανάλι».

Δείτε επίσης: Συγκινούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του MEGA – Εξέδωσαν έκτακτο δελτίο (εικόνες – video)

Οι εργαζόμενοι του Mega παρήγαγαν μέσα από τη δουλειά τους κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης.

Δείτε επίσης: Νέο έκτακτο δελτίο του Mega – «Οι μέτοχοι κλείνουν το Mega;» (video)

Με τη θλιβερή αφορμή του οριστικού λουκέτου που βάζουν οι μεγαλομέτοχοι του MEGA στο κανάλι, θυμόμαστε τις εμβληματικότερες στιγμές του Μεγάλου Καναλιού που συνέβαλε για σχεδόν 30 χρόνια, τόσο στην ενημέρωση όσο και στην ψυχαγωγία των Ελλήνων.

1989: Η αρχή

Ήταν 20 Νοεμβρίου του 1989 όταν το Mega Channel άρχισε να εκπέμπει. Αν και είχαν προηγηθεί δημοτικές ή ιδιωτικές προσπάθειες, το νέο κανάλι ήταν ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός σταθμός, που εξέπεμψε το σήμα.

Γενικός διευθυντής του καναλιού ήταν ο Κώστας Σκούρας και διευθυντής ειδήσεων ο Ιάσων Μοσχοβίτης.

Το πρώτο δελτίο ειδήσεων του Mega Channel εκφώνησε η δημοσιογράφος και μετέπειτα βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, που είχε ήδη πλούσια δημοσιογραφική τηλεοπτική εμπειρία από την κρατική τηλεόραση.

Δείτε την έναρξη του πρώτου δελτίου ειδήσεων:

Mega – Ενημέρωση

Οι δημοσιογράφοι που πέρασαν από το στούντιο των ειδήσεων του Mega, αλλά και από τις δημοσιογραφικές εκπομπές είναι κάποιοι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Τύπου στη χώρα μας.

Εκτός από τη Λιάνα Κανέλλη που ξεκίνησε τα δελτία ειδήσεων του Mega, από το στούντιο των ειδήσεων πέρασαν ο Νίκος Χατζηνικολάου, η Μάρα Ζαχαρέα, ο Γιάννης Πρετεντέρης, η Μαρία Χούκλη, ο Αιμίλιος Λιάτσος, ο Παύλος Τσίμας, η Όλγα Τρέμη, ο Πάνος Σόμπολος και πολλοί άλλοι.

Δείτε το αφιέρωμα του Mega με τις σημαντικότερες στιγμές των δελτίων ειδήσεων

Εκτός από τα ολοκληρωμένα και εν πολλοίς έγκυρα δελτία ειδήσεων, το Mega, σε αρκετές φάσεις της «ζωής» του έδωσε βάρος και σε ενημερωτικές εκπομπές και talk shows.

Ανάμεσά τους, το «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου που προβαλλόταν από το 1991 έως το 2003.

Η «Εμπόλεμη Ζώνη» του Σωτήρη Δανέζη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της τηλεοπτικής ιστορίας. Στο ίδιο πλαίσιο βρίσκονται οι «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη και οι «Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά.

Η εκπομπή της θρυλικής Μαλβίνας Κάραλη, φιλοξενήθηκε, μεταξύ άλλων, και στο Mega, με τον τίτλο «Μalvina Hostess».

Mega – Ψυχαγωγία

H ψυχαγωγία υπήρξε σημαντικό μέρος του προγράμματος του Mega. Το κανάλι παρήγαγε δεκάδες κωμικές και δραματικές σειρές, ορισμένες από τις οποίες έκαναν και διεθνή «καριέρα».

Αν και η αναφορά κάποιων εξ’ αυτών θα αδικήσει σίγουρα κάποιες άλλες, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι «Οι Τρεις Χάριτες», «Οι Απαράδεκτοι», «Οι δέκα μικροί Μήτσοι», το «Δις Εξαμαρτείν», «Οι δύο ξένοι», «Οι Σαββατογεννημένες», το «Είσαι το ταίρι μου», το «Ντόλτσε Βίτα», η «Αναστασία», το «Περί ανέμων και υδάτων», οι «7 θανάσιμες πεθερές» το «Σ’ αγαπώ, Μ’ αγαπάς», το «Πενήντα-Πενήντα», «Το Παρά Πέντε», το «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή», το «Χάι Ροκ», οι «Ψίθυροι Καρδιάς», η «Αίθουσα του Θρόνου», η «Απαγορευμένη Αγάπη»οι «Αέρινες Σιωπές» είναι λίγες μόνο από τις σειρές που άφησαν εποχή.

Το αφιέρωμα του ίδιου του Mega, στις σειρές που παρήγαγε και προέβαλε είναι κατατοπιστικό.

Το άδοξο τέλος του Μεγάλου Καναλιού

Ήδη από το 2012 έγινε σαφές ότι η εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε. αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Με τα προβλήματα αυτά να οφείλονται στις μεγάλες εκκρεμότητες σε τράπεζες, ύστερα από τη λήψη δανείων που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει, αλλά και λόγω της μη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η κατάληξη ήταν προδιαγεγραμμένη από την πλευρά των μεγαλομετόχων του.

Ύστερα από τη μεγάλη περιπέτεια των τηλεοπτικών αδειών του 2016, οι μέτοχοι του Mega ενημέρωσαν πριν δύο ημέρες τους επί 21 μήνες 420 απλήρωτους εργαζόμενους του σταθμού ότι δεν προτίθενται να διεκδικήσουν κάποια από τις επτά άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, θεωρώντας το τίμημα των 35 εκατ. ευρώ πολύ υψηλό.

Οι εργαζόμενοι του Mega απάντησαν χθες Πέμπτη, με ανακοίνωση και ένα «Έκτακτο Δελτίο» απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Επιμέλεια: Αντώνης Ρηγόπουλος