Έξι «μνηστήρες» για επτά τηλεοπτικές άδειες – Τι προβλέπει ο νόμος για την «ορφανή» άδεια

  • «Ορφανή» μία από τις 7 άδειες, η οποία θα επαναπροκηρυχθεί
  • Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 15:00
  • Θα ακολουθήσει διάσκεψη της Ολομέλειας του ΕΣΡ
  • Εκτός διαγωνισμού το MEGA
  • Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου ξεκινά η αποσφράγιση των φακέλων

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΙ, STAR, Alpha, ΑΝΤ1, Ε, και η «Ελληνική Τηλεοπτική» που εκπροσωπήθηκε από τον Μάκη Γιομπαζολιά ο οποίος φέρεται να εκπροσωπεί τον πρώην ιδιοκτήτη του Ε, Φ. Βρυώνη, κατέθεσαν τους φακέλους τους με την αίτησή για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών στα γραφεία του Εθνικού Συμβουλίου ΡαδιοτηλεόρασηςΈμεινε μία άδεια, η οποία θα επαναπροκηρυχθεί σε χρόνο που θα κρίνει το ΕΣΡ.

Δείτε επίσης: «Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η τηλεοπτική αγορά να κάνει τα βήματα για το μέλλον», τονίζει ο Παππάς

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 15:00 της Πέμπτης, οπότε και εξέπνευσε η προθεσμία κατάθεσης των φακέλων από τους ενδιαφερόμενους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάσκεψη της Ολομέλειας του ΕΣΡ και θα ανακοινωθεί η λίστα με τους κατατεθέντες φακέλους.

Δείτε επίσης: «Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η προκήρυξη για την 7η τηλεοπτική άδεια»

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΙΤΗΣΕΕ υποστήριζε πως έπρεπε να προκηρυχθούν 18 άδειες. Η ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρει επίσης, ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί η υπόδειξη του επιτρόπου Έτινγκερ, ότι δεν μπορεί να μένει αναξιοποίητο μέρος του φάσματος, καθώς αποτελεί σπάνιο πόρο.

Δείτε επίσης: ΕΙΤΗΣΕΕ: Τουλάχιστον 18 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας «χωράει» το φάσμα στην Ελλάδα

Όπως συγκεκριμένα ανακοίνωσε το ΕΣΡ κατετέθησαν έξι (6) αιτήσεις από τις εξής εταιρείες:

1. Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη ραδιοτηλεοπτική και εμπορική εταιρεία παροχής πληροφοριών ενημέρωσης. (ΣΚΑΙ)

2. Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (Star Channel)

3. Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)

4. Antennα TV Α.Ε. (Ant1)

5. Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (“E” TV)

6. Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.

Δείτε επίσης: «Ο χώρος της ενημέρωσης μπαίνει σε κανονικότητα και νομιμότητα», σημείωσε ο Παππάς

Οι ομάδες υποδοχής απαρτίζονταν από έναν νομικό και έναν οικονομολόγο, οι οποίοι παρελαμβάναν τους φακέλους και έκαναν έναν πρώτο έλεγχο μέχρι την αποσφράγισή τους, ενώ ο ενδελεχής έλεγχος των φακέλων (οικονομικά στοιχεία κλπ) θα πάρει από 1,5 έως 3 μήνες.

Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου ξεκινά η αποσφράγιση των φακέλων

Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Κατά τη διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων στα γραφεία του ΕΣΡ παρόντες θα είναι όλοι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων για μία τηλεοπτική άδεια. Η αποσφράγιση θα ξεκινήσει με τη σειρά που κατατέθηκαν οι φάκελοι, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν περιθώριο δέκα ημερών για να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις.

Βάσει του νόμου, η προθεσμία για τα κανάλια που εκπέμπουν χωρίς άδεια λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Τυπικά, αυτό συνεπάγεται ότι όποιο κανάλι δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει στα τέλη Φεβρουαρίου και μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να διακόψει την εκπομπή του.

Δείτε επίσης: Τέλη Φεβρουαρίου σταματούν να εκπέμπουν κανάλια που δεν κατέθεσαν αίτηση για άδεια

Δείτε επίσης: Λήγει σήμερα στις 15:00 η προθεσμία για τις τηλεοπτικές άδειες – Τι προβλέπει η διαδικασία

Τι προβλέπει ο νόμος για τη μία «ορφανή» άδεια

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην εναπομένουσα άδεια, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ενημερώνει πως ο νόμος 4339/2015, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 28 του ν. 4496/2017, προβλέπει ότι:

«Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου. Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο».