Σκληρή γλώσσα από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη για το ρόλο που διαδραμάτισαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την περίοδο του δημοψηφίσματος.

Το ιστορικό στέλεχος της αντιδικτατορικού αγώνα κάνει λόγο για «πραξικόπημα προπαγάνδας» και επισημαίνει ότι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί παραβίασαν το άρθρο 14 του Συντάγματος, τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και τις οδηγίες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου ως προς την ισότιμη προβολή όλων των απόψεων.

Ο κ. Παναγούλης, με ερώτησή του στη Βουλή, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν έγγραφες απαντήσεις για το εάν συντρέχει λόγος να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη καναλάρχες, παρουσιαστές και διευθυντές ειδήσεων, βάσει της προκαταρκτικής έρευνας που διεξάγει ήδη η Εισαγγελία Αθηνών, καθώς και για τις οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Ολόκληρη η ερώτηση του Στάθη Παναγούλη έχει ως εξής:

Προς τους Υπουργούς:

 • Επικρατείας (ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ )
  • Οικονομικών
  • Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης & Κοινωνικής αλληλεγγύης
 • Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: «ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ»

Όλοι μας υπήρξαμε θύματα της τρομοκρατίας των μέσων πληροφόρησης, από την στιγμή που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Η τρομοκρατία ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΑΙ ασκήθηκε βίαια από τα ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΝΑΛΙΑ και τους ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ και τους ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΥΣ, καθ’ όλο το επταήμερο του προεκλογικού αγώνα. Οι παραπάνω παράνομες ενέργειες συνιστούν ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ, το οποίο είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο από την Δημοκρατία.  Από πρωίας έως νυκτός, οι γνωστοί προβεβλημένοι και φυσικά  παχυλά αμειβόμενοι παρουσιαστές από επιχειρηματίες – προμηθευτές του δημοσίου, με κυνικό, απροσχημάτιστο τρόπο, έστηναν εκπομπές, με καλεσμένους εκφραστές του «Ναι», αφαιρώντας τον λόγο ειρωνευόμενοι αναιδέστατα, τους ολίγους  υπέρ του «Όχι» καλεσμένους. Επίσης εκείνες τις ημέρες προέβαλαν, αμφιβόλων προελεύσεων δημοσκοπήσεις, ελεγχόμενες φυσικά από εργολάβους εταιριών υπέρ του «Ναι».  Τόσο στις τηλεοπτικές όσο και στις ραδιοφωνικές εκπομπές, απεκρύβετο η αλήθεια, απεκρύβοντο όλες οι δημοκρατικές φωνές εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, ανακοινώσεις κομμάτων και ανερυθρίαστα προεβάλοντο μόνον οι φωνές των εκβιαστών του Γιούρογκρουπ. Όλα αυτά συνιστούν «ΒΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» με εκτελεστές τους ελάχιστους αμοραλιστές τυχοδιώκτες δημοσιογράφους, οι οποίο φανερά πια, δεν τιμούν το λειτούργημα τους, όπως χιλιάδες κακοπληρωμένοι συνάδελφοι τους, τόσο στον ηλεκτρονικό όσο και στον γραπτό τύπο.

Οι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού Γκαουλάιντερ, της χούντας των καναλαρχών, παρουσιαστές και σχολιαστές  παραβίασαν το άρθρο 14 του Συντάγματος που προνοεί για την υποχρέωση ισότιμης πληροφόρησης του ελληνικού λαού  από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, παραβίασαν τον δεοντολογικό κώδικα της ΕΣΗΕΑ, παραβίασαν τις οδηγίες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, παραβίασαν την εκλογική νομοθεσία η οποία τιμωρεί την απόπειρα επηρεασμού της ψήφου και αλλοίωσης του αποτελέσματος, παραβιάζοντας το άρθρο 9 του νόμου περί οργανώσεως δημοψηφίσματος το οποίο ορίζει ότι οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται στην παραχώρηση ίσου χρόνου στους εκπροσώπους των δύο ερωτημάτων.

Κατόπιν τούτων καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί να απαντήσουν και να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα:

 1. Τηρήθηκε η αρχή της ίσης μεταχείρισης; Να κατατεθούν οι κατάλογοι των καλεσμένων, όλων των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας από την 27η Ιουνίου, ημέρα εξαγγελίας του Δημοψηφίσματος μέχρι την 6η  Ιουλίου, απαντώντας το ΕΣΡ αν κινήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις από το ίδιο ΕΣΡ και από την ΕΣΗΕΑ.
 2. Έχουν κληθεί οι διευθύνοντες τα κανάλια να εξηγήσουν στο ΕΣΡ γιατί πριμοδοτούν μια ελάχιστη ομάδα εκλεκτών βουλευτών, επιβάλλοντας φίμωση στη μεγάλη πλειοψηφία των εκλεγμένων εκπροσώπων του Ελληνικού λαού;
 3. Επιβάλλεται να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όλοι οι παρουσιαστές των προπαγανδιστικών εκπομπών και των δελτίων ειδήσεων ώστε να δώσουν εξηγήσεις για αυτή την παραπλάνηση.
 4. Να κατατεθούν στη Βουλή αναλυτικά τα χρηματικά ποσά, τα οποία χρωστάει έκαστος τηλεοπτικός σταθμός στις Τράπεζες, στην Εφορία και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, με σαφή ανάλυση για το αν εξυπηρετούνται χρέη, εισφορές και πάσης φύσεως οφειλές και επίσης αν έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές διαδικασίες σε περιπτώσεις άρνησης πληρωμών, όπως συνέβη με την πρόσφατη άρνηση των καναλαρχών, να καταβάλουν δηλαδή τα εκατομμύρια ευρώ χρήσης συχνοτήτων,  προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
 5. Να ενημερωθεί η Βουλή σε ποιο στάδιο ερευνών βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση, η οποία διατάχτηκε από την Εισαγγελία Αθηνών, να ενημερωθεί η Βουλή αν καταπατήθηκε η εκλογική νομοθεσία, να απαντήσουν οι κκ Υπουργοί αν συντρέχουν λόγοι ώστε οι παραπάνω αναφερόμενοι καναλάρχες, παρουσιαστές και διευθυντές ειδήσεων, επιβάλλεται να παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη.

Ο ερωτών και αιτών βουλευτής

ΣΤΑΘΗΣ Β. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας