24-10-2020

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ καταγγέλλει το ΑΠΕ για παλιότερη φωτογραφία σε θέμα σχετικό με το σημερινό συλλαλητήριο

Για κάποιον λόγο το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποφάσισε σήμερα να συνοδεύσει με παλιότερη φωτογραφία, από άλλα γεγονότα και στην οποία διακρίνονται φοιτητές και όχι μαθητές, το σημερινό μαθητικό συλλαλητήριο.

Πολίτες και μέλος του Προεδρείου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας κατήγγειλε το γεγονός και λίγο αργότερε η ΕΦΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τον προβληματισμό της τόσο για τη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε όσο και για την έλλειψη της αναγραφής ότι πρόκειται για φωτογραφία αρχείου.

Αναλυτικά:

«Κατόπιν καταγγελίας μέλους του Προεδρείου της ΕΦΕ αλλά και κατόπιν επισήμανσης από πλευράς πολιτών, έπεσε στην αντίληψή μας δημοσίευμα του ΑΠΕ σχετικά με το «Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 1η Οκτωβρίου του 2020.

Στο εν λόγω δημοσίευμα χρησιμοποιείται μια φωτογραφία που πρώτον, δεν απεικονίζει μαθητές αλλά φοιτητές και δεύτερον δεν απεικονίζει σημερινά αλλά παλαιότερα γεγονότα, με τη χρήση βίας από πλευράς διαδηλωτών που εμφανίζονται να υψώνουν κοντάρια σημαιών ως «ρόπαλα». Συνεπώς δεν υπάρχει καμία λογική σχέση της φωτογραφίας που χρησιμοποιήθηκε, με την απεικόνιση των σημερινών γεγονότων.

Αναζητήσαμε τη δημοσίευση στον ιστότοπο του ΑΠΕ, συγκεκριμένα στην διεύθυνση https://www.amna.gr/…/Panekpaideutiko-sullalitirio-sto…, ελπίζοντας να βρούμε μια εξήγηση ή έστω την επιγραφή «φωτογραφία αρχείου».

Ωστόσο δεν βρέθηκε, ως της 4:20 μ.μ. καμία αντίστοιχη εξήγηση.

Θέλουμε με την παρούσα να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας, τόσο για τη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε όσο και για την έλλειψη της αναγραφής ότι πρόκειται για φωτογραφία αρχείου.

Το Προεδρείο της ΕΦΕ».

Η φωτογραφία που αρχικά χρησιμοποιήθηκε:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Το απρόοπτο με την εκνευρισμένη Δρούγκα στο δελτίο ειδήσεων του Open (video)

Η νέα φωτογραφία που αντικατέστησε την προηγούμενη στις 17:12: