18-05-2021

Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για το «Liga Tv» στο ποδόσφαιρο – Τι θα γίνει με τη Nova και τους «μικρούς»

Συνεχίζονται οι επαφές και οι ζυμώσεις που θα διαμορφώσουν το νέο τηλεοπτικό πεδίο στο ποδόσφαιρο

Οι επαφές γίνονται εδώ και μήνες σχεδόν από τότε που έγινε γνωστό ότι η «Nova» θα περάσει στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη… Λίγο αργότερα ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη δημιουργία του «ΑΕΚ TV», με τον ΠΑΟΚ να έχει προχωρήσει ήδη στο δικό του εγχείρημα με το διαδικτυακό «PAOK TV».

Τελικά, μέσα στον Φλεβάρη… έσκασε το σχέδιο δημιουργίας ιντερνετικής διαδικτυακής πλατφόρμας («Liga TV») από την επόμενη σεζόν. Το επεξεργάζονται στελέχη της Super League, και φέρεται να έγινε, μάλιστα, η πρώτη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι για το «Liga Tv» στο ποδόσφαιρο. Τι θα γίνει με τη Nova και τους «μικρούς». Συνεχίζονται οι επαφές και οι ζυμώσεις που θα διαμορφώσουν το νέο τηλεοπτικό πεδίο στο ποδόσφαιρο… Τι θα πράξει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, έχοντας στον «αέρα» και το Mega; Μη βγάζετε εκτός… παιχνιδιού και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Εδώ και καιρό κυοφορούνταν, λοιπόν, οι σκέψεις για νέο τηλεοπτικό φορέα, και φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε το πρώτο ραντεβού για το «Liga TV». Μεταξύ στελεχών ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, παρότι η Ένωση και οι «πράσινοι» έχουν συμβόλαιο με τη Nova. Πρόκειται για ιδέα που κυκλοφορούσε εδώ και καιρό μεταξύ στελεχών της Superleague και ορισμένων ομάδων. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να καταρτιστεί business plan και να εξεταστούν όλα τα δεδομένα και τα ζητούμενα για την προοπτική της διαδικτυακής πλατφόρμας από τη Super League, η οποία θέλει είτε να μεταδίδει, είτε να «ενοικιάζει» σε κανάλια τα στιγμιότυπα όσων ομάδων συμφωνήσουν στο εγχείρημα.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 14 ομάδες της Superleague οι Ατρόμητος, Λαμία, Παναιτωλικός, Ξάνθη έχουν συμβόλαιο με την ΕΡΤ που λήγει στο τέλος της σεζόν.

Οι υπόλοιπες εννέα ομάδες, πλην του ΠΑΟΚ (PAOK TV), έχουν συμβόλαιο με τη NOVA, η οποία αναμένεται να περάσει – σύμφωνα με πληροφορίες μας ουσιαστικά έχει γίνει αυτό – στα χέρια του μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη. Δηλαδή οι ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Άρης, ΟΦΗ, ΑΕΛ, Αστέρας Τρίπολης, Πανιώνιος και Βόλος.

Το σίγουρο είναι πως οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για ένα εγχείρημα, που ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις και αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου…

Σημειώνεται ότι τα έσοδα από τα τηλεοπτικά συμβόλαια είναι πολύ σημαντικά στο να μπορούν πολλές ομάδες να επιβιώσουν. Στο τηλεοπτικό πεδίο ανέκαθεν παιζόταν… χοντρό παιχνίδι, ακόμα και όταν υπήρχε κεντρική διαχείριση στη Super League. Στο εξωτερικό, που οι σύλλογοι και οι λίγκες τους προσέχουν πολύ το «προϊόν» τους, τα λεφτά είναι πολλά περισσότερα, είτε οι ομάδες πάνε «ενωμένες» στα κανάλια, είτε μόνες τους. Γίνεται αντιληπτό πως το… κομμάτι TV θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στην επόμενη ημέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει υπογράψει «μνημόνιο» με τις FIFA και UEFA.

Ενδιαφέρον έχει και το ρεπορτάζ του «dikisports.blogspot». Αποκάλυψε το θέμα – όπως και το sdna.gr – για τη συνάντηση των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού για το «Liga TV» και ανέφερε πως η νέα προσπάθεια θα αποτελέσει το αντίβαρο της Nova». Και ο ΠΑΟΚ γι’ αυτό τον λόγο έκανε τη δικήτου κίνηση με το «PAOK TV», αν και την πρώτη σεζόν τα χρήματα που έχασε είναι πολλά, μετά το… σπάσιμο του συμβολαίου του με τη Nova και εφόσον δε βρέθηκε φόρμουλα με την ΕΡΤ.

«Έγινε σήμερα η πρώτη συνάντηση για τη διαδικτυακή Λίγκα tv με συμμετοχή ΠΑΟΚ, ΠΑΟ, ΑΕΚ. Ήδη επιλέχθηκε ομάδα εργασίας. Ετοιμάζονται τεχνικές προδιαγραφές και business plan. Θα αποτελέσει το αντίβαρο της Nova», ανέφερε το «dikisports.blogspot».

Αυτό είναι το σχέδιο για το «Liga TV»…

Το «sdna.gr» φιλοξένησε πριν από μερικές ημέρες αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και για τα σχέδια για το «Liga TV»… Τονιζόταν αναλυτικά:

«1. Οι τρεις «μεγάλοι», ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή εδώ και δύο μήνες για την σημαντική αυτή υπόθεση (η οποία αν υλοποιηθεί θα αποτελέσει επανάσταση στα τηλεοπτικά δρώμενα της χώρας), δεν αναζητούν κάποιο πάροχο ο οποίος θα μεταδίδει τα παιχνίδια τους, αλλά μία πλατφόρμα στην οποία η παραγωγή θα ανήκει σε αυτούς (άρα και η ευθύνη της λειτουργίας του var θα ανήκει στο Liga TV).

Γι’ αυτόν τον λόγο πιθανότατα θα υπάρξει σύντομα συνάντηση στο εξωτερικό με εταιρεία που δραστηριοποιείται στα τηλεοπτικά και θα αποτελέσει «γέφυρα» τεχνογνωσίας. Μαζί με την ήδη υπάρχουσα από το PAOK ΤV.

Όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Θωμαΐδης στο Αθλητικό Μετρόπολις έχουν ξεκινήσει οι επαφές των ομάδων για να «απαντήσουν» στην αγορά της NOVA από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η αγορά του συνδρομητικού από τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού είναι προ των πυλών και όπως αποκαλύφθηκε, υπάρχει επαφή ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού για να συζητηθεί το ενδεχόμενο για να δημιουργηθεί το Liga TV, ως απάντηση στην είσοδο του Μαρινάκη στη NOVA.

To σχέδιο φέρεται να είναι σε εμβριακό στάδιο, συμπεριλαμβάνει την προσέγγιση των μικρών, που ψάχνουν κι αυτοί μια λύση και φυσικά στοχεύει στο να μην εξαρτώνται οι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας από τον ιδιοκτήτη του ιδιοκτήτη.

Σ΄ αυτό το φιλόδοξο σχέδιο του διαδικτυακού Liga TV, κομβικό ρόλο θα παίξει ο ΠΑΟΚ, που έχει την τεχνογνωσια, με το PAOK TV που δημιούργησε.

Τι σημαίνει «θα έχουν οι ΠΑΕ την παραγωγή»; Πέρα από το τεχνικό σκέλος, όχι μόνο θα καρπώνονται όλο το έσοδο από τις συνδρομές, αλλά θα είναι εκείνες υπεύθυνες να βγουν στην αγορά και να φέρουν τη διαφήμιση και τους χορηγούς που θα στηρίξουν οικονομικά το εγχείρημα. Θα μπορούν οι ομάδες να πουλάνε οτιδήποτε θελήσουν από το τηλεοπτικό προϊόν. Μαζί με τις δύο παραπάνω πηγές εσόδων, να προσθέσουμε τα εμπορικά δικαιώματα για το εξωτερικό τα οποία προφανώς αποτελούν ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο.

Για το λόγο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζουν το επόμενο βήμα που είναι η οικονομικοτεχνική μελέτη. Πάνω σε δύο βασικούς άξονες συνεργασίας: α) Με εταιρεία επαγγελματικών-οικονομικών υπηρεσιών (π.χ.Deloitte), β) Με εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στα τηλεοπτικά. Το «πάντρεμα» της διπλής μελέτης θα φέρει και τα οριστικά συμπεράσματα -κυρίως την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οικονομικά ως προς την επένδυση αλλά και τα προσδοκώμενα έσοδα- ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη συνάντηση, την οποία αποκάλυψε το Sdna, δεν συμμετείχαν μόνο διοικητικοί παράγοντες του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού αλλά και τεχνικοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο πρότζεκτ του PAOK TV.

2. Είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι οι τρεις «μεγάλοι» δεν επεξεργάζονται αυτή την σημαντική ιδέα για να προχωρήσουν μόνοι τους, αλλά θέλουν μαζί τους όσες δυνατόν περισσότερες από τις «μικρομεσαίες» ΠΑΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους θα ήθελαν –και αυτό θα επιδιώξουν- το πρότζεκτ της Λίγκας TV να προσελκύσει σε πρώτη φάση τουλάχιστον οκτώ ΠΑΕ (συνολικά) από τις 14. Άλλωστε όταν καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις το σχέδιο θα παρουσιαστεί στην Super League από τον πρόεδρό της Μηνά Λυσάνδρου.

3. Ο χρόνος: Αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις που κάνουν είναι ότι μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος μπορεί να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την υλοποίηση του πρότζεκτ. Ετσι ώστε στο δίμηνο που θα ακολουθήσει να στηθεί τεχνικά το φιλόδοξο εγχείρημα και να πάρει τηλεοπτικά… σάρκα και οστά από την επόμενη σεζόν.

4. Τι συμβαίνει με τις υπάρχουσες συμβάσεις; Εκτός του ΠΑΟΚ ο οποίος πορεύεται μόνος του, ο Παναθηναϊκός μένει «ελεύθερος» από τη NOVA στο τέλος της σεζόν. Η ΑΕΚ είναι εκείνη η οποία έχει ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο με το συνδρομητικό. Πρόκειται για «κλειστό» τριετές. Όπως όμως έχει ειπωθεί χαρακτηριστικά: «Όλα τα συμβόλαια… μπορούν να σπάσουν». Πόσο μάλλον, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αγορά της NOVA από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με τους άλλους τρεις «μεγάλους» να θεωρούν ότι κάτι τέτοιο συνιστά «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Μαγνητοσκοπημένοι αγώνες SuperLeague και Euroleague στο Mega

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι το Mega ήρθε σε συμφωνία με ΕΡΤ και Nova, για να μεταδίδει αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ σε μαγνητοσκόπηση. Δηλαδή να δείχνει ματς από τις ομάδες που έχει η Δημόσια Τηλεόραση στο ποδόσφαιρο και η Nova στην Euroleague. Κάτι που δείχνει ότι για τον «γάμο» του Βαγγέλη Μαρινάκη με τη Nova απομένουν απλά τα… τυπικά.

Συγκεκριμένα, το «μεγάλο κανάλι» απέκτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα αναμετάδοσης των αγώνων του Παναιτωλικού, της Ξάνθης, του Ατρομήτου και της Λαμίας στο ποδόσφαιρο από την ΕΡΤ. Η συμφωνία (2.800 ευρώ συν ΦΠΑ ο αγώνας) θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και τα παιχνίδια θα μεταδίδονται μετά τις 22:30.

Επίσης, έχει επέλθει και συμφωνία με το συνδρομητικό κανάλι για τα δικαιώματα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην Euroleague, με τους αγώνες να προβάλλονται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ