02-03-2021

Για τον ΔΟΛ πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία όλων των κομμάτων, λέει ο Β. Μουλόπουλος

Εξηγήσεις σχετικά με την απόφασή του να εμπλακεί στις διαδικασίες εξυγίανσης του ΔΟΛ, συνεχίζει να δίνει ο Βασίλης Μουλόπουλος, αυτή τη φορά με συνέντευξή του στην εφημερίδα της οποίας υπήρξε πρόεδρος του Δ.Σ., της Αυγής.

Ο κ. Μουλόπουλος έκανε λόγο για πολιτική συμφωνία όλων των κομμάτων στην περίπτωση του ΔΟΛ, καθώς όπως υπογράμμισε «Ο ΔΟΛ δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ισχυρή κρίση στον Τύπο μετά και την κατάργηση του αγγελιόσημου, κινδυνεύουν όλες οι εφημερίδες, καθώς πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης».

Διευκρινίζοντας σχετικά με το αν υπήρξε πολιτικός σχεδιασμός από μεριάς κυβέρνησης, να αναλάβει καθήκοντα «διάσωσης» του ιστορικού Οργανισμού Λαμπράκη, ο ίδιος ήταν ξεκάθαρος: «Δεν υπήρξε πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης. Η κίνηση αυτή είναι προσωπική μου επιλογή, έπειτα από πρόσκληση του Στ. Ψυχάρη.

Η λύση πρέπει να προέλθει από το πολιτικό σύστημα. Να συζητήσει και να αποφασίσει. Τα κόμματα μιλούσαν για πολυφωνία, για πλουραλισμό, για το ιστορικό συγκρότημα Τύπου που είναι θεσμός για τη δημοκρατία, μιλούσαν για τους 500 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Αν όλα αυτά τα εννοούσαν ας συμφωνήσουν να διασωθεί ο ΔΟΛ. Και όχι μόνον ο ΔΟΛ».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων, τους καλεί να αφήσουν τους ενδοιασμούς και να έρθουν να βοηθήσουν και επαναφέρει πρόταση που διατυπώθηκε προ ημερών από τον διευθυντή του “Βήματος” Αντώνη Καρακούση και αποτελεί πρόταση των εργαζομένων: «Πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να μπορέσει να ξεπαγώσει ένας λογαριασμός, στον οποίο θα μπαίνουν τα έσοδα από τις πωλήσεις από το πρακτορείο διανομής. Σε πρώτη φάση, και έως ότου βρεθεί επενδυτής, ο λογαριασμός αυτός θα βοηθήσει ώστε να αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι και να μην κλείσουν τα έντυπα, τα οποία καιροφυλακτούν κάποιοι σαν κοράκια να τα πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί».

Ο Β. Μουλόπουλος για το θέμα του επενδυτή, σημειώνει ότι έχουν ακουστεί πολλά. «Ο Μπόμπολας μπορεί να βρει τη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί, ο Σαββίδης ακόμη περισσότερο. Και ο Δ. Μάρης που ακούγεται, έχει επίσης οικονομική επιφάνεια» δηλώνει υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα του ΔΟΛ δεν είναι πρόβλημα εσόδων, αλλά δανεισμού.

Θυμίζει, επίσης, ότι εκκρεμεί το επόμενο διάστημα η κατάθεση νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια με πρόβλεψη για εξωδικαστικό συμβιβασμό. «Αυτό θα είναι οπωσδήποτε ένα εργαλείο για ένα μελλοντικό επενδυτή, απαντώ, μαζί όμως με ένα μπίζνες πλαν, ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης».

Στην ερώτηση, ωστόσο, εάν είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει τις συνέπειες τέτοιων προγραμμάτων, όπως μειώσεις μισθών, περικοπή θέσεων εργασίας κλπ, ο Β. Μουλόπουλος δηλώνει ότι δεν πηγαίνει ως οικονομικός διευθυντής στον ΔΟΛ. «Θα έχω τον συντονισμό του δημοσιογραφικού, αυτό θα κάνω, για όσο χρειαστεί. Και είναι αμφίβολο εάν θα παραμείνω όταν αναλάβει ο νέος ιδιοκτήτης, έχει το δικαίωμα να μην με κρατήσει» τονίζει.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τυχόν αντιδράσεις εργαζομένων του ΔΟΛ αναφορικά με μια αλλαγή “πολιτικής γραμμής” και το πώς θα διαχειριστεί κάτι τέτοιο, ο Β. Μουλόπουλος δηλώνει ότι αυτοί που αντιδρούν στις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων είναι 20 προς 80. Μόνο που οι 20 ακούγονται περισσότερο και έχουν υψηλότερες θέσεις. «Είναι αυτοί που βγαίνουν και “πουλάνε” τον ΔΟΛ, τη μία στον Αλαφούζο και την άλλη στον Μαρινάκη. Αυτοί είναι» υποστηρίζει ο τέως πρόεδρος της ‘Αυγής’.

«Οι αρθρογράφοι και όλοι μπορούν να έχουν τη γνώμη τους, όμως πρέπει να είναι τεκμηριωμένη. Δεν γίνεται να γράφουν μυθεύματα, ότι ο Τσίπρας πήρε ένα σπίτι από πλειστηριασμό από έναν που κρεμάστηκε. Ο Πάγκαλος δεν μπορεί να συνεχίσει να λέει “τσογλάνι” τον πρωθυπουργό από δημόσια συχνότητα. Κανείς δεν μπορεί να το λέει αυτό, ούτε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και γνώμη δεν έχουν μόνο αυτοί, κι άλλοι μπορούν να έχουν γνώμη. Τους ξέρω και με ξέρουνε» υπογραμμίζει ο Β. Μουλόπουλος.

«Ο ΔΟΛ έχει μια ιστορικότητα ως εφημερίδα του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου. Προπολεμικά στήριξε τον Βενιζέλο, στη συνέχεια την Ένωση Κεντρώων, στην πρόσφατη ιστορία την Κεντροαριστερά» τονίζει κλείνοντας την συνέντευξή του στην “Αυγή” ο Β. Μουλόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ