16-07-2020

Θεσσαλονίκη: Οι προτάσεις των ενώσεων της ενημέρωσης για το Ασφαλιστικό

Τις προτάσεις τους για μία βιώσιμη λύση για το Ασφαλιστικό και κάλυψη των αναγκών όλων των εργαζομένων στην Ενημέρωση, συζήτησαν οι πρόεδροι και μέλη των διοικητικών συμβουλίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), των Ενώσεων Συντακτών, των Ενώσεων Προσωπικού και Τεχνικών Τύπου καθώς και εκπρόσωποι των τριών δημοσιογραφικών ασφαλιστικών ταμείων περίθαλψης, πρόνοιας και επικούρησης (ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ και ΕΤΑΣ), σε συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης και έδωσε συνέχεια στο διάλογο που είχε αναπτυχθεί σε ανάλογες συναντήσεις στην Πάτρα και τον Βόλο.

Στο πλαίσιο αυτό επαναβεβαιώθηκαν όσα έχουν συμφωνηθεί στις προηγούμενες συναντήσεις, δηλαδή η κοινή αγωνιστική στάση για τη διατήρηση του αγγελιοσήμου και η επέκτασή του στο διαδίκτυο, η πάγια θέση ότι το αγγελιόσημο, δηλαδή το έσοδο για τη λειτουργία των ταμείων του κλάδου, αποτελεί «οιονεί» εργοδοτική εισφορά με ανταποδοτικό χαρακτήρα, που υποκαθιστά εργοδοτικές εισφορές, και τέλος η σταθερή διεκδίκηση της αυτονομίας του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ ως προϋπόθεση για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφικής λειτουργίας και τη διασφάλιση του αγαθού της Ενημέρωσης.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε, ότι η αυτονομία του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, η διατήρηση του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ και ΕΤΑΣ ως αυτοδιοικούμενων φορέων υποχρεωτικής ασφάλισης, χωρίς αλλοίωση του χαρακτήρα και του περιεχομένου τους, είναι και θα παραμείνουν σταθερά σημεία διεκδίκησης του κλάδου στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος πρέπει να προστατεύσει τα Ταμεία και τις διοικήσεις τους από επιθέσεις που εκδηλώνονται αυτήν την περίοδο εναντίον τους. Επίσης, επισημάνθηκε η ανάγκη ένταξης στα ταμεία αυτά όλων των εργαζομένων στην Ενημέρωση, σε οποιοδήποτε μέσο κι αν εργάζονται με μισθωτή εργασία πλήρους απασχόλησης και συλλογική σύμβαση εργασίας, με όρους και συγκεκριμένες προβλέψεις.

Η συνολική και πραγματική αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού προϋποθέτει, εξάλλου, αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ρύθμιση των σχέσεων εργασίας. Τα παραπάνω, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι βασικοί όροι για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και διατηρούνται ως αιτήματα στην κορυφή των διεκδικήσεων του κλάδου.

Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι είναι δεδομένη η συμπαράσταση του κλάδου στους συναδέλφους εργαζόμενους στην ιδιωτική τηλεόραση, που βρίσκονται στο κατώφλι της ανεργίας που εντείνεται μετά τη δημοπρασία για την αδειοδότηση των καναλιών. Η αποδόμηση του κλάδου με τις πολιτικές αυτές και τις εργοδοτικές πρακτικές θα έχει, κατέληξαν, συντριπτικές επιπτώσεις και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο πλευρό της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας

Εξάλλου το σύνολο των Ομοσπονδιών και Ενώσεων Εργαζομένων στο χώρο της Ενημέρωσης προχώρησαν σε ομόφωνη καταδίκη της απόπειρας ποινικοποίησης του συνδικαλισμού, που επιχειρείται εις βάρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ).

Πρόκειται για αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας, Γ. Μιχαλόπουλος, ζητώντας να του καταβληθούν 30.000 ευρώ για ηθική αποζημίωση, έπειτα από ανακοίνωση της Ένωσης, που στηλίτευε εργασιακές ανακατατάξεις στην επιχείρηση (απολύσεις, διαθεσιμότητες, υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας).

Εξάλλου, όπως αναφέρει η ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης που τα μέλη του ΔΣ «αντιμετωπίζουν αγωγή για την αυτονόητη συνδικαλιστική τους δράση» και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Τύπου «που η διοίκηση μιας εφημερίδας στρέφεται σε βάρος της Ένωσης Συντακτών».

Οι ενώσεις εργαζομένων και οι εκπρόσωποι των ταμείων του κλάδου εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ, οι οποίοι «διώκονται επειδή εκτέλεσαν το συνδικαλιστικό τους καθήκον, να υπερασπιστούν δικαιώματα εργαζομένων». Τις δύο ανακοινώσεις υπογράφουν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΗΠΤ-Θ, ΕΤΙΤΒΕ, ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ και ΕΤΑΣ.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.