Ο Πέτρος Φιλιππίδης λίγο πριν τον τελικό του «Your Face Sounds Familiar 3» δηλώνει ποιον θεωρεί φαβορί.

Ποιος ο απολογισμός μιας γεμάτης χρονιάς;

Δεν έχω κανένα παράπονο. Oλα πήγαν καλά. Και οι «Δάφνες και πικροδάφνες» στο «Μουσούρη» ήταν σπουδαία παράσταση από όλες τις απόψεις. Το «πιστεύω μου» και το «θέλω μου» για το θέατρο είναι οι συναντήσεις με σημαντικούς ανθρώπους. Και νομίζω ότι το πετυχαίνω… Φυσικά και μου αρέσουν τα έργα και οι ρόλοι. Δεν λέω ότι θα διαβάζουμε τον τηλεφωνικό κατάλογο! Είναι πολύ σημαντικό το πώς κάνεις κάτι και με ποιους. Δεν έχει σημασία το έργο από μόνο του. Να κάνω τον «Μάκβεθ» σε μια παράσταση ό,τι να ‘ναι, δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει να γίνει μια παράσταση που εγώ να την πιστεύω. Και να περάσει στον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι είναι μια καλή παράσταση.

Με τον «Θάνατο του Εμποράκου» που παίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο φάνηκε ότι υπάρχει η πρόθεση να στραφείτε και σε άλλα θεατρικά είδη, πλην της κωμωδίας. Ισχύει αυτό;

Ας το πούμε έτσι, αφού το λέτε εσείς. Ο «Εμποράκος» ανήκει σε μια κατηγορία έργων που δεν την είχα αγγίξει τα τελευταία, αρκετά, χρόνια γιατί είχα επιλέξει μια άλλη κατεύθυνση: σημαντικές παραστάσεις στην καλή κωμωδία. Τώρα, η εσωτερική μου ανάγκη με οδηγεί να ασχοληθώ και με τέτοιου είδους έργα. Εχω την επιθυμία να προχωρήσω προς τα εκεί. Να κάνω κάποιους σημαντικούς ρόλους, ένα ρεπερτόριο, αλλά πάντα με ανθρώπους δίπλα μου δυνατούς, ισχυρούς που τους πιστεύω και που μπορώ να συνεργαστώ μαζί τους.

Αυτό συμβαίνει και στον «Πλούτο». Ποια η εκτίμησή σας μέχρι τώρα; Το στοίχημα θα κερδηθεί;

Διακρίνω ότι κάτι καλό και σημαντικό θα γεννηθεί. Πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη πρόταση πάνω στον Αριστοφάνη. Μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς όσον αφορά μια καινούργια ανάγνωση πάνω στον κωμικό ποιητή, πάντα μέσα από την καλή και σοβαρή κωμωδία, το θέαμα χωρίς «δηθενιές» και ψευτιές, που όμως είναι πολύ αστείο με μια βαθιά άποψη στα πράγματα.

Και γιατί ο «Πλούτος» κι όχι κάποια άλλη κωμωδία του Αριστοφάνη;

Γιατί είναι ένα κείμενο που έχει να κάνει με το σήμερα. Σε τέτοιους καιρούς δεν μπορείς να κάνεις κάτι, χωρίς να υπάρχει ένας λόγος. Σε οδηγούν οι συνθήκες προς αυτήν την κατεύθυνση. Διαλέξαμε το έργο, για να τοποθετηθούμε απέναντι σε αυτό που συμβαίνει στη χώρα. Με όχημα τον «Πλούτο» μπορείς να πεις κάποια πράγματα που μας αφορούν σήμερα. Η διασκευή του Γιώργου Κιμούλη (η οποία προέκυψε ύστερα από πολλές συζητήσεις μεταξύ μας) έχει γίνει μέσα από ισχυρή πολιτικοκοινωνική άποψη.

Γιατί μοιράζεστε τους βασικούς ρόλους του έργου τέσσερις ηθοποιοί; Σε τι εξυπηρετεί;

Αυτή ήταν η ιδέα. Μία ομάδα συγκεκριμένων ανθρώπων να κάνουν μια ολοκληρωμένη πρόταση απέναντι στους νεότερους. Ενα από τα μηνύματα του έργου είναι ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, νέοι, μεγαλύτεροι, παλιοί, νεότεροι. Μόνο έτσι θα πετύχουμε κάτι.

Το «όλοι μαζί» είναι το μήνυμα που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει την εποχή μας;

Βέβαια. Είναι ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Τους πολίτες αυτής της χώρας αλλά και γενικότερα. Εάν μπορούσαμε να μιλήσουμε στον οποιονδήποτε παγκοσμίως με αυτήν την παράσταση, αυτό θα του λέγαμε.ImageHandler

 

Τρεις πρωταγωνιστές, τρία μεγάλα ονόματα, συνυπάρχετε επί σκηνής. Καλλιτεχνική ή εμπορική ανάγκη σάς οδήγησε σε αυτήν τη σύμπραξη;

Για καλλιτεχνικούς, πρώτα απ’ όλα, αλλά και για εμπορικούς λόγους έγινε αυτή η σύμπραξη. Θέλουμε τον κόσμο στο θέατρο – τολμώ να μιλήσω και για τους άλλους δύο συναδέλφους κι αγαπημένους φίλους. Δεν κάνουμε «πόρτα». Δεν αρνούμαστε το εμπορικό κομμάτι της δουλειάς μας. Κάθε άλλο. Το να είναι εμπορικός κάποιος δεν μειώνει την ποιότητά του. Αντίθετα. Την ενισχύει. Κι όποιος λέει ότι το αρνείται είναι ψεύτης το λιγότερο. Ή κάτι άλλο συμβαίνει… Εχουμε βαφτίσει κακό το εμπορικό γιατί δεν μπορούμε να είμαστε όλοι εμπορικοί. Ενώ δεν είναι έτσι… Οπως και ότι υπάρχουν και πιο πειραματικά πράγματα που έχουν αξία. Αλλά να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Δεν μπορεί το πειραματικό να είναι το mainstream. Δεν είναι έτσι… Αυτά πρέπει να τελειώσουν. Και τελειώνουν γιατί ο κόσμος βλέπει και ξεχωρίζει.

Η περιοδεία του «Πλούτου» είναι μεγάλη, το καλοκαίρι δύσκολο. Σας ανησυχεί αυτό;

Πιστεύουμε πολύ στη δουλειά μας. Επενδύουμε σε αυτήν. Ολα τα τελευταία καλοκαίρια είναι δύσκολα, με αποκορύφωμα το περυσινό, που δεν έγινε και μία δουλειά (σ.σ.: αναφέρεται στις «Νεφέλες» που ματαιώθηκαν μία εβδομάδα πριν από την πρεμιέρα). Πέρυσι ήθελα να δουλέψω και δεν δούλεψα… Ας μην γκρινιάζουμε. Ας χαιρόμαστε γι’ αυτά που έχουμε. Αισθάνομαι ευτυχής που μπορώ και δουλεύω, που κάνω τη συγκεκριμένη δουλειά και τον «Πλούτο». Χαίρομαι που είμαστε στο Φεστιβάλ και που ανοίγουμε την Επίδαυρο.

Ποια η εμπειρία σας από το «Your Face Sounds Familiar»; Πώς αποφασίσατε να συμμετέχετε σε σόου;

Η εμπειρία μου είναι θετική. Οταν μεγαλώνεις αμβλύνονται τα πράγματα στη ζωή. Από ένα σημείο κι έπειτα μια πορεία ετών δεν διαγράφεται από μία συμμετοχή σε ένα σόου. Εχοντας πίσω μου όλα αυτά που έχω κάνει, αποφάσισα να συμμετέχω στο Your Face γιατί είναι διασκεδαστικό. Επειδή το έβλεπα και περνούσα καλά. Δεν είναι ριάλιτι αλλά ένα σόου στο οποίο οι παίκτες διακρίνονται μέσα από ευγενή άμιλλα σε αυτό που κάνουν.

Δεν σας απασχόλησε το γεγονός ότι μπορεί το κοινό να μπερδευόταν, να επηρεαζόταν από τη συμμετοχή σας στο «Your Face» κι αυτό να είχε αρνητικό αντίκτυπο στο θέατρο;

Οχι. Απόδειξη ότι το θέατρο ήταν γεμάτο στον «Εμποράκο». Στο κοινό αρέσει και το ένα και το άλλο. Περνάει καλά και στα δύο. Δεν τον απασχολούν αυτά τον κόσμο αλλά το αποτέλεσμα της δουλειάς.

Δεχθήκατε κριτική για τη συμμετοχή σας στο σόου;

Καθόλου, απ’ όσα γνωρίζω, βέβαια, γιατί δεν παρακολουθώ σταθερά τον απόηχο του καθετί που κάνω. Δεν υπήρξε αρνητική κριτική. Το feedback που έχω εγώ είναι πολύ καλό. Από την πλευρά μου δεν κάνω υπερβολές, ούτε λέω ό,τι να ‘ναι. Είμαι πολύ συνεπής και μετρημένος. Κάνω αυτό που έχω να κάνω με τον τρόπο που ξέρω.tvmedia_filippidis

Την  Κυριακή το «Your Face Sounds Familiar» τελειώνει. Ποιος θεωρείτε ότι θα είναι το φαβορί;

Πιστεύω ότι θα είναι ένα ωραίο τελευταίο live, καθώς μέχρι σήμερα έχουμε δει πολύ καλές ενσαρκώσεις -κάποιες δε, άγγιζαν το τέλειο! Φαβορί δεν είναι σωστό να αναφέρω, καθώς, όπως σας είπα, όλοι οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια όλων αυτών των lives, έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες, με συνέπεια.

Εάν σας δινόταν η ευκαιρία, θα ξανακάνατε το «Your Face»;

Πιθανόν να το ξανάκανα. Δεν ξέρω. Εξαρτάται από πολλά πράγματα από τις ανάγκες, από τις δουλειές, από τη συγκυρία. Αν με ρωτάτε, ωστόσο, σαν διάθεση θα απαντούσα «ναι».

Η τηλεόραση είναι ένα μέσον που αγαπάτε;

Την τηλεόραση την αγαπούσα…

Δεν την αγαπάτε τώρα;

Δεν αγαπάω κάποια κομμάτια της τηλεόρασης.

Μήπως όλο αυτό έχει να κάνει με την περιπέτεια του «Μη με Σκας» στον Alpha;

Κάναμε ένα σίριαλ μαζί με τον Γιάννη Μπέζο που πιστεύαμε ότι θα ήταν κάτι πολύ δυνατό. Είναι γεγονός ότι κόπηκε. Το συμπέρασμα; Ισως το κοινό να μην ήταν έτοιμο να δει εμάς σε ένα τέτοιο κόνσεπτ.

Ηταν άδικο;

Δε λέω ότι ήταν δίκαιο ή άδικο. Εγώ βγάζω κάποια προσωπικά μου συμπεράσματα.

Τι σας λείπει σήμερα από την τηλεόραση;

Η μυθοπλασία. Παλιά, πριν από 10 χρόνια π.χ., όλοι επένδυαν στα σίριαλ. Βλέπω την τηλεόραση σήμερα κι αναρωτιέμαι: ποια είναι η καλύτερη τηλεόραση; Η τότε ή η τώρα; Η απάντησή μου; Η τότε τηλεόραση με τα σίριαλ κι όχι γιατί με συμφέρει. Ισως όχι τόσο πολλά σίριαλ. Θυμάμαι χρονιά που υπήρχαν 42 σειρές στον αέρα. Αυτό ήταν μια άλλη υπερβολή, η οποία νομοτελειακά θα μας έφερνε εδώ που βρισκόμαστε. Δεν φταίει η τηλεόραση γι’ αυτό που πάθαμε. Της τηλεόρασης της συμβαίνει αυτό που συμβαίνει σε όλον τον κόσμο… Από την άλλη, δεν χρειάζεται η μυθοπλασία στην τηλεόραση, γιατί όλοι «παίζουν». Το δίδαγμα είναι «μέτρον άριστον». Ολα θέλουν ένα μέτρο. Κάπου στη μέση βρίσκεται η ισορροπία των πραγμάτων. Να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο καλές δουλειές. Οχι πολλές. Καλές. Και, ναι, να υπάρχουν εκπομπές και τοκ σόου. Ηταν καλύτερα όλα αυτά τα ριάλιτι ή το ασυνάρτητο και ασύστολο κουτσομπολιό από το πρωί έως το βράδυ; Ε, πάνε κι αυτά.

Πηγή:Tv ΈθνοςΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας