21-04-2021

Αντρέας Φυλακτού: Όσα δεν γνωρίζετε για τον ηθοποιό που κατήγγειλε τον Δημήτρη Λιγνάδη

Μία νέα καταγγελία «έσκασε» σαν «βόμβα» κατά του Δημήτρη Λιγνάδη από γνωστό ηθοποιό αυτή τη φορά από την Κύπρο.

Ο Αντρέας Φυλακτού αφού έκανε την καταγγελία στην αστυνομία μίλησε στην εκπομπή «Με αγάπη Χριστιάνα».

Το πρόβλημα δεν είναι ο χώρος της τηλεόρασης ή του θεάτρου, το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι. Είμαι δέκα χρόνια σε αυτό τον χώρο και έχω συνεργαστεί με πολύ όμορφους ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν. Υπάρχουν όμως και αυτοί που καπηλεύονται την όποια θέση εξουσίας τους έχει δοθεί και κάποιες φορές αυτή η θέση τους έχει δοθεί παράτυπα ή παράνομα. Δεν είμαι μόνος, υπάρχουν καταγγελίες και καταθέσεις στα χέρια της αστυνομίας. Είναι πολύ σημαντικό να στηριχτεί αυτή η προσπάθεια χωρίς φόβο. Έφτασε η ώρα να γίνουν κάποιες ριζικές αλλαγές. Υπάρχουν κάποια μεμονωμένα άτομα, τα οποία κατά καιρούς καπηλεύονται την όποια θέση εξουσίας που τους έχει δοθεί.

Για αρκετά χρόνια προσπαθείς να το θάψεις να το ξεχάσεις… Για μένα έγινε το κλικ όταν είδα τη Ζέτα Δούκα. Από εκείνη την μέρα και μετά επανέρχονταν μνήμες. Από εκείνη την ημέρα και μετά, πέραν από το ότι επανέρχονταν οι μνήμες και έχασα τον ύπνο μου. Είπα ότι τώρα είναι η ώρα να μιλήσεις γιατί δεν γίνεται αυτή οι άνθρωποι να συνεχίζουν να έχουν να κάνουν με νέους ηθοποιούς… Τα άτομα τα οποία στοχεύουν είναι νέα που έχουν όνειρα να μπουν στον χώρο… Είσαι πιο ευάλωτος να σε χειριστούν. Εξακολουθεί να γίνεται. Εγώ το πέρασα, είχα τις επιπτώσεις, αλλά δεν θα το επιτρέψω να συμβεί από δω και στο εξής σε κανέναν».

Και συνέχισε λέγοντας τι του συνέβη: «Μου έτυχε εμένα περιστατικό που καλέστηκα για ακρόαση στον προσωπικό χώρο του σκηνοθέτη… όταν μου ζητήθηκε να είναι γυμνός ο ρόλος και έπρεπε να με δει γυμνό και μου έβαλε κάποιες συνθήκες. Έστειλε συνάδελφο και κατέληξε στο να κακοποιείται είναι ο ίδιος που προσπάθησε να στείλει εμένα σε άτομο το οποίο αυτή τη στιγμή είναι από τα άτομα που ακούστηκαν στην Ελλάδα, εγώ όμως αρνήθηκα. Το θέμα όμως είναι όταν προσπάθησε να στείλει εμένα εγώ αρνήθηκα, πολύ πιθανόν το ίδιο να συνέβη σε άλλους συναδέλφους που να μην αρνήθηκαν.

Στον άνθρωπο που προσπάθησαν να με στείλουν στο δωμάτιο του για πρόβες είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης και μετά την άρνηση μου άλλαξαν πολλά στον εργασιακό μου χώρο. Ακολούθησε υποτίμηση, λασπολογία, κλείσιμο πορτών. Στη δική μου περίπτωση τον αντέκρουσα και σηκώθηκα και έφυγα. Όταν βρέθηκα με συναδέλφους βρέθηκε κάποιος που κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία το γυμνό. Ότι εμπεριέχει γυμνό.

Όταν κάνεις κάποια δειλά βήματα να εκφραστείς και αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης του συγκεκριμένου ατόμου από πιο πάνω, τότε που να απευθυνθεί; Ήθελα αλλά από την στιγμή που για το συγκεκριμένο άτομο υπήρχαν υπόνοιες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υπήρχαν καταγγελίες για το πως απέκτησε την εξουσία που απέκτησε, που να πάω εγώ ένας μικρός που μόλις μπήκε στον χώρο; Να καταγγείλω τι; Σε ποιον που να μην φοβάμαι ότι δεν είναι από τους ανθρώπους που καλύπτουν, που γνωρίζουν για αυτόν τον άνθρωπο και δεν τον καλύπτουν. Και πιθανόν ακόμη και σήμερα για το συγκεκριμένο άτομο, με πιθανή κάλυψη ξανά, να έχει επαφή με ανήλικα άτομα που θέλουν να μπουν στον χώρο του θεάτρου».

Και πρόσθεσε φανερά ταραγμένος που τα θυμήθηκε όλα αυτά. Η βρωμιά είναι πολλά συγκεκριμένη και μπορεί να καθαρίσει εύκολα. Για να καθαρίσει χρειάζεται όσοι την έχουν βιώσει να μιλήσουν… Πιστεύω πως κάποιοι ήξεραν. Κάποιους μπορεί να βόλευε να συμβαίνουν αυτές οι ενέργειες. Δέχτηκα πολλά τηλεφωνήματα στήριξης από συναδέλφους. Τώρα είναι η ώρα που μιλούν τα θύματα. Τώρα είναι η ώρα που η κοινωνία και τα media πρέπει να στηρίξει τα θύματα έτσι ώστε να μπορούν να μιλήσουν και να φέρουν στην επιφάνεια όλα αυτά που συμβαίνουν.

Έχω αλλάξει. Δεν με άφησε ανεπηρέαστο. Έχω γίνει πολύ πιο καχύποπτος. Είμαι πολύ επιφυλακτικός όταν γνωρίζω άτομα που έρχονται να προσφέρουν πράγματα. Δεν φαντάζεσαι πόσο θυμό μου προκαλεί που δεν αντέδρασα τότε με τον τρόπο που θα αντιδρούσα αν μου συνέβαινε τώρα αυτό το πράγμα».

Ποιος είναι ο Ανδρέας Φυλακτού;

Γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1984 στην Λεμεσό της Κύπρου, και είναι ηθοποιός.
Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ (2008), ενώ έχει σπουδάσει και στην Ανώτερη Δραματική Σχολή “Εμπρός-Θέατρο Εργαστήριο” (2005-2007). Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός και ως βοηθός σκηνοθέτη. Ασχολείται επαγγελματικά με τον χορό, κλασσικό και σύγχρονο. Τον Ιανουάριο 2008 συμμετείχε στην πρώτη ινδική (bollywood) κινηματογραφική παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα, “Tashan”.

Στη τηλεόραση το είδαμε στις σειρές: ως Φίλιππος Ρούσσος, στην κοινωνική σειρά του Γιάννη Βασιλειάδη “Τα μυστικά της Εδέμ (2008)” στο Mega, στην δραματική σειρά “Μόνο μια φορά (2009)” στο Sigma TV, ως Δημήτρης, στην κοινωνική σειρά του Κλείτου Κλείτου “Στην άκρη του παραδείσου (2010)” στο ΡΙΚ1, στην δραματική σειρά του Γιώργου Σιούγα “Μηδέν (2012)” στο Mega Κύπρου, ως Ορέστης στην κοινωνική σειρά των Πάνου Κούτρα και Χριστίνας Τρύφωνος “Όνειρο ήταν… (2013)” στο Mega Κύπρου, και, ως Αλέξης στην δραματική σειρά του Σταύρου Ποταμάρη “Καταιγίδα (2015)” στο Sigma TV, καθώς και στο επεισόδιο «Ιδιοκτήτης (2007)» της σειράς τρόμου του Ant1 “Ιστορίες από την απέναντι όχθη”, στο ρόλο του Tάκη.

Δείτε το βίντεο στα 25.45 λεπτά

Πέραν απ’ αυτά, τον απολαύσαμε στις αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές, “Κάρμα, “Καταιγίδα”, Κρυφός Καιάδας, Μαύρα Μεσάνυχτα, Μηδέν, “Μόνο μια φορά”, “Ο Άντρας των ονείρων μου”, στην “Άκρη του Παραδείσου”, 8 λέξεις και το Τατουάζ.

Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της γενιάς του, έχει παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις στην Κύπρο και στο ΘΟΚ ενώ είναι και ραδιοφωνικός παραγωγός στον Love Fm.

Ενώ γνώριζε επιτυχία στην Ελλάδα μετά το περιστατικό που του συνέβη τρόμαξε και επέλεξε να γυρίσει στην Κύπρο και κατάφερε να είναι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της γενιάς του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ