23-04-2021

Ένα χρόνο χωρίς τον «αιώνιο μας έφηβο», Κώστα Βουτσά

Επιμέλεια: Βάσω Λιόκαυτου

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την ημέρα εκείνη που ο Κώστας Βουτσάς μας αποχαιρέτησε. Έφυγε σε ηλικία 88 χρονών μετά από 19 ημέρες στην εντατική του «Αττικόν».

Μπορεί να έφυγε πλήρης ημερών ωστόσο όλη η Ελλάδα έκλαιγε για τον «αιώνιο έφηβο» σαν να έφυγε γρήγορα, πρόωρα καθώς ο Κώστας Βουτσάς δεν είχε ηλικία, μέχρι το τέλος ήταν ένας άνθρωπος με ζωντάνια και αγάπη για τη ζωή.

Οι γονείς του Κώστα Βουτσά

Η είδηση του θανάτου του βυθίζει στο πένθος τον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τους θαυμαστές του. Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και πλήθος κόσμου που τον αγάπησε ήταν εκεί για να του πει το τελευταίο αντίο.

Το πραγματικό όνομα της οικογένειας ήταν Σαββόπουλος. Το «Βουτσάς» καθιερώθηκε από τον παππού του, που ήταν βαρελοποιός. Έφτιαχνε βαρέλια, που τότε τα έλεγαν «βουτσιά» και έτσι δημιουργήθηκε το επίθετο που κράτησε ο ηθοποιός και στη δουλειά του. Όπως ανέφερε ο ίδιος, όταν ξεκίνησε την καριέρα του, κάποιος θιασάρχης του πρότεινε να αλλάξει το επίθετό του και να το κάνει Βέσελης, αλλά ο ηθοποιός αρνήθηκε.

Ο ηθοποιός έχει χάσει έναν μεγαλύτερο αδελφό που είχε το όνομα Κώστας, από δάγκειο πυρετό, μια μόλυνση που εξαπλώνεται μέσω των κουνουπιών. Το αγοράκι ήταν 6 ετών και όταν ο ηθοποιός ήρθε στη ζωή, πήρε το όνομα Κώστας προς τιμήν του χαμένου του αδελφού, που ποτέ δεν γνώρισε.


Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα καθώς η οικογένειά του δεν είχε χρήματα αλλά είχε πολλή αγάπη. Έμεναν όλοι μαζί μέσα σε ένα μαγαζί στο Βύρωνα, όπου είχαν καλύψει τη βιτρίνα ώστε να μην γίνουν θέαμα από τους περαστικούς.

Μετά τα πρώτα δύσκολα χρόνια στην Αθήνα, η οικογένεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί τα πράγματα έγιναν λίγο καλύτερα. Ο πατέρας του ηθοποιού δούλευε σαν εργάτης οδοποιός και η μητέρα του φρόντιζε το σπίτι τους.

Για να συμπληρωθεί το οικογενειακό εισόδημα, ο ίδιος και τα αδέλφια του έκαναν διάφορες μικροδουλειές. Θυμόταν μέχρι το τέλος της ζωής του  τον εαυτό του να γυρνάει με το κασελάκι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης πουλώντας τσιγάρα. Αυτή ήταν η πρώτη του δουλειά.

Την περίοδο της κατοχής για να επιβιώσει εφάρμοσε ένα κόλπο. Αντάλλασσε τσιγάρα με τους Άγγλους αιχμαλώτους. Ο Κώστας Βουτσάς τους έδινε εκατό ελληνικά τσιγάρα κακής ποιότητας και εκείνοι του έδιναν τα δικά τους. Ήταν λιγότερα αλλά μπορούσε να τα πουλήσει πιο ακριβά στους «έχοντες» της πόλης και να βγάλει ικανοποιητικό κέρδος.

Ο νεαρός Κώστας αργότερα βρήκε μια πιο επικερδή δουλειά. Έκανε τον αβανταδόρο στους παπατζήδες. Την κρίσιμη ώρα ειδοποιούσε για την παρουσία της αστυνομίας ακόμη και όταν δεν υπήρχε, ώστε να πιάσουν κορόιδο κάποιον αφελή. Όσα χρήματα κέρδιζε, τα έδινε πάντα στη μητέρα του.  Το κίνητρό του ήταν πάντα η αγάπη και η υποστήριξη της οικογένειας. Αυτή η αγάπη έκανε τα μέλη της οικογένειας Βουτσά να μην λυγίζουν στις δυσκολίες.

Μετά τον πόλεμο και τη γερμανική Κατοχή, ο Βουτσάς ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Ήταν αθλητής ταχύτητας και άλματος εις μήκους σε ένα Βυζαντινό σύλλογο που λεγόταν ΒΑΟ. Όταν ο προπονητής του τον έστειλε για μια προετοιμασία σε μια κατασκήνωση στη Μηχανιώνα, ο ηθοποιός είχε την πρώτη του επαφή με το θέατρο.

Καθώς έκανε προπόνηση άκουσε μια πρόβα για ένα θεατρικό της κατασκήνωσης και έκανε ένα αρνητικό σχόλιο για το παιδί που υποδύονταν τον μεθυσμένο. Τότε ο υπεύθυνος του θεατρικού για να τον προκαλέσει, του είπε να το κάνει ο ίδιος καλύτερα αν μπορούσε. Και ο Βουτσάς το έκανε.

Στον εμφύλιο ο Κώστας Βουτσάς με τους φίλους του, που ήταν οργανωμένοι στα «Αετόπουλα» της αριστεράς, μοίραζαν προκηρύξεις στους κινηματογράφους. Οι νεαροί ανέβαιναν στον εξώστη, πέταγαν ψηλά τις προκηρύξεις και μέχρι αυτές να προσγειωθούν στο πάτωμα, κατέβαιναν στην πλατεία και παρίσταναν τους θεατές.

Έτσι ο Βουτσάς γνώρισε έναν χώρο στον οποίο αργότερα θα μεγαλουργούσε. Τον κινηματογράφο. Αφού τελείωσε το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε διάφορες παραστάσεις περιπλανώμενων θιάσων, τα γνωστά μπουλούκια, αποφάσισε να φύγει από τη Θεσσαλονίκη και να κατέβει στην Αθήνα να αναζητήσει την τύχη του.

Την ημέρα που έφευγε πήγε στον σταθμό του τρένου άρπαξε μια πέτρα που είχε γίνει μαύρη από τα λάδια της ατμομηχανής και την πέταξε μακριά.

Δηλαδή έριξε στην κυριολεξία -όπως λέει και ο ίδιος- μαύρη πέτρα πίσω του. Ήθελε να πετύχει επαγγελματικά στην Αθήνα και να μην αναγκαστεί να γυρίσει πίσω αποτυχημένος.

Όταν έφτασε στην Αθήνα έδωσε εξετάσεις για να πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, που ήταν τότε απαραίτητη για τους ηθοποιούς. Ο Κώστας Βουτσάς χρειάστηκε να δώσει τρεις φορές, μιας και τις δυο πρώτες η επιτροπή τον απέρριψε. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο ηθοποιός, ένα από τα μέλη της επιτροπής του είπε πως δεν κάνει για το θέατρο και τον συμβούλεψε να πάει να εργαστεί σε τράπεζα σαν υπάλληλος. Ευτυχώς ο Βουτσάς δεν τον άκουσε, επέμεινε, πήρε την άδεια και έγινε ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς μέχρι σήμερα.

Ήταν λάτρης των γυναικών αλλά πάντα τις σεβόταν και είχε με όλες τις πρώην συζύγους και συντρόφους καλές σχέσεις.

«Ποτέ δεν υπήρξα καλός σύζυγος. Καλός πατέρας, όμως, πιστεύω ότι ήμουν πάντα. Αγάπησα πάρα πολύ τη Μάρθα Καραγιάννη και είπα ότι ήταν ένας έρωτας πάθους. Παντρεύτηκα τρεις φορές και δεν το μετάνιωσα. Τι άλλο να πω γι’ αυτό το κεφάλαιο. Είμαι ένας άνθρωπος που ελάχιστα έμεινα μόνος, χωρίς να έχω δίπλα μου τον έρωτα, τον ρομαντισμό» είχε πει σε συνέντευξη του.

Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού και χορεύτριας Έρρικας Μπρόγιερ, με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη Σάντρα το 1966.  Από τον δεύτερο γάμο του με τη Θεανώ Παπασπύρου απέκτησε τη Θεοδώρα το 1977 και τη Νικολέττα και το 1979 με την πρώτη να ακολουθεί τα δικά του βήματα στο χώρο της υποκριτικής.

Μεγάλωσε επίσης και τον γιος της τρίτης σύζυγου, Εύης Καραγιάννη  τον Άνθιμο Ανανιάδη.

Το 2015, ο Κώστας Βουτσάς έκανε σχέση επίσης ηθοποιό, Αλίκη Κατσαβού, με την οποία παντρεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2016 και στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους απέκτησαν ένα γιο, το Φοίβο.

Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Α.Ε.Κ. Ο σύλλογος μάλιστα σκοπεύει να τιμήσει τον σπουδαίο ηθοποιό του ελληνικού κινηματογράφου δίνοντάς του τη δική του τιμητική θέση, με ένα κέρινο ομοίωμα, στο μουσείο της ΑΕΚ.

Με τις κόρες του είχε σχέση λατρείας και ήταν πάντα στο πλευρό τους. Η μικρότερη κόρη του, Νικολέττα είχε «ραγίσει καρδιές» με τον επικήδειό της.

«Ο πατέρας μου αποφάσισε να είναι σήμερα εδώ, να φύγει δηλαδή, γιατί κάποιος από πάνω πρέπει να του σφύριξε πως έρχεται ανάσταση νεκρών πολύ σύντομα. Είμαι σίγουρη, δεν θα έφευγε αλλιώς. Και να σας καθησυχάσω ότι ο μπαμπάς μας έφυγε μετά από μια οικογενειακή γιορτή. Ήμασταν πάνω από το κεφάλι του στην κυριολεξία δύο ώρες, του τραγουδούσαμε, τον φιλούσαμε, του λέγαμε αστεία, του δείχναμε βιντεάκια με τον εαυτό του και αφού μιλήσαμε και για τα επαγγελματικά του και του θυμίσαμε πως είχε δεσμευτεί στη Μιμή Ντενίση τον αφήσαμε να κοιμηθεί.

Με ένα πρόσωπο πολύ γαλήνιο και πάρα πολύ χαρούμενο. Εγώ προσωπικά σήμερα γιορτάζω τον άνθρωπο που ενσάρκωσε και προσωποποίησε την έννοια της ζωής. Ο μπαμπάς ήταν αυθεντικός, ήταν πιστός στον εαυτό του, συμφιλιωμένος με τον εαυτό του, ήταν παρών, δεν αντιστεκόταν στον ρυθμό της ζωής. Εξελισσόταν, ανανεωνόταν, τα είχε βρει με τη γη και τον ουρανό. Σήμερα γιορτάζουμε τον πνευματικό άνθρωπο που με την παρουσίαση του και τη στάση του μας θεράπευε.

Προτείνω ας συνδεθούμε με την εικόνα που έχει ο καθένας μας για εκείνον και ας αντλήσουμε δύναμη για μια ακόμα φορά από το πνεύμα του που βρίσκεται εδώ, που βρίσκεται μέσα μας και στην καρδιά μας για να επιστρέψουμε το κορμί του στη μάνα γη. Και θα είναι για λίγο σας διαβεβαιώ, τα έχει κανονίσει ο μπαμπάς μην ανησυχείτε
Και να πω στον μπαμπά ένα μήνυμα από όλους σας: “Κώστα Βουτσέ ηθοποιέ είσαι σπουδαίος σε αγαπάμε”. Μπαμπά μου….είσαι ο μπαμπάς μου και σε αγαπάω».

Ο χαμός της Έρρικας Μπόγιερ στις αρχές Ιανουαρίου του κόστισε πολύ και ένα μήνα μετά έφυγε για να τη συναντήσει εκεί ψηλά.

Στήριγμά του εκτός από τα παιδιά του και η σύζυγός του, Αλίκη που ήταν στο πλευρό του μέχρι την τελευταία του στιγμή.

Ο Κώστας Βουτσάς άφησε πίσω του μία σπουδαία καριέρα αλλά και μία σπουδαία οικογένεια. Κατάφερε να μείνει στις καρδιές μας όχι μόνο σαν κορυφαίος ηθοποιός αλλά σαν ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΆΝΘΡΩΠΟΣ.

Δεν σε ξεχνάμε ποτέ «αιώνιε μας έφηβε»… «Κωστάκη» της καρδιάς μας….


(Πληροφορίες από τη mixanitouxronou.gr και τη wikipedia)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ