04-03-2021

Η Κατερίνα Τσάβαλου καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση: Έχασα τη δουλειά επειδή είπα «όχι»

«Να σταματήσει η σεξουαλική παρενόχληση και γενικότερα η κάθε είδους παρενόχληση»

Η Κατερίνα Τσάβαλου με αφορμή τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου θέλησε να πει δύο λόγια καθώς στο παρελθόν έπεσε και εκείνη θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Αυτό που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου ήταν πολύ σημαντικό για όλες τις γυναίκες. Για κάθε άνθρωπο που έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Τη θαυμάζω πάρα πολύ που βρήκε τη δύναμη να κάνει αυτό το βήμα, να ξεκινήσει κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει αν μιλάμε. Σε όλους του χώρους συμβαίνει αυτό. Και πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να μιλάμε ώστε να αποκαλυφθούν αυτοί που παρενοχλούν και να τιμωρηθούν. Γιατί πολλές φορές φοβόμαστε να μιλήσουμε», δήλωσε τα Νέα.

«Εύχομαι πλέον να μιλάμε όλοι και να σταματήσει αυτό το πράγμα. Να σταματήσει η σεξουαλική παρενόχληση και γενικότερα η κάθε είδους παρενόχληση. Η ψυχολογική, η σωματική, η σεξουαλική, όλα. Κι εγώ έχοντας κόρη αυτό εύχομαι. Αρνήθηκα να υποκύψω στις προτάσεις σκηνοθέτη κι έχασα τελικά τη δουλειά. Είναι πάρα πολύ εύκολο να πέσει κάποιος θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Γιατί οποιοσδήποτε, σε οποιοδήποτε χώρο χρησιμοποιεί την ιδιότητά του και σου λέει ότι αν δεν υποκύψεις, δεν θα πάρεις τη δουλειά. Είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο. Οι περισσότεροι φαντάζομαι ότι υποκύπτουν από φόβο. Και άνδρες και γυναίκες. Γιατί συμβαίνει και στους άνδρες.

Εγώ μίλησα μετά από τόσα χρόνια. Και πάλι όμως θεωρώ ότι δεν έχω πολλά. Δεν γίνεται να μιλήσει με ονόματα. Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζω που έχουν υποστεί πολύ πιο σοβαρά πράγματα. Όμως μια σεξουαλική παρενόχληση δεν παύει να είναι δύσκολη. Και πολύ εκφοβιστική. Εμένα αυτό που μου έτυχε μου προκάλεσε μεγάλο φόβο. Φοβόμουν να πάω στη δουλειά κάθε μέρα.

Υπάρχουν άνθρωποι που σε κρίνουν και σου λένε ότι προκαλούσες, αυτά τα στερεότυπα. Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία που ακόμα πιστεύει σε αυτά. Και στο ότι μια γυναίκα δεν δικαιούται να πει όχι. Πολλές γυναίκες φοβούνται να μιλήσουν γιατί οι ερωτήσεις που θα τους κάνουν είναι “μήπως προκάλεσες; Τι φορούσες;”. Είναι κάτι αδιανόητο”, λέει και καταλήγει: “Για τη σεξουαλική παρενόχληση δεν υπάρχει ελαφρυντικό. Εγώ όταν άκουσα σχόλια τύπου “γιατί το είπε μετά από τόσα χρόνια;” για την Μπεκατώρου, τους απάντησα γιατί τότε μπόρεσε. Είναι αδιανόητο να κάνουν τέτοιες ερωτήσεις. Είναι η κοινωνία μας αυτή και με φρικάρει αυτό πολύ άσχημα. Είναι φόβος για να μιλήσεις και να πεις κάτι τέτοιο. Εγώ εύχομαι και στον δικό μας χώρο να ανοίξουν στόματα. Και σε κάθε χώρο», δήλωσε στα ΝΕΑ.

Ενώ τον περασμένο Νοέμβριο καλεσμένη της εκπομπής «Πάμε Δανάη» αναφέρθηκε στο τι της είχε συμβεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ