08-05-2021

Κορονοϊός: Το ποστ του Κιμούλη για την πανδημία και η αντίδραση του Αθερίδη

Δείτε τα μηνύματά τους

Ένα ποστ του Γιώργου Κιμούλη για τον κορονοϊό έκανε τον Θοδωρή Αθερίδη να αντιδράσει και να ξεκινήσουν έναν δημόσιο διάλογο στο facebook.

«Η “πανδημία” ως εργαλείο περίσπασης, στοχεύει στη φυσικοποίηση της κρίσης», έγραψε ο Γιώργος Κιμούλης με τον Θοδωρή Αθερίδη να σχολιάζει: «Ουαου».

Δείτε τον διάλογο που ακολούθησε μέσω σχολίων:

Γιώργος Κιμούλης: Διαφωνείς;

Θοδωρής Αθερίδης: Όχι ούτε καν μου χε περάσει απ’ το μυαλό. Και η πανδημία του 1918; Ο λοιμός των Αθηνών; Η πανώλη στον μεσαίωνα; Θέλω να πω συμβαίνει στην φύση κατά περιόδους η ανθρωπότητα να δέχεται τέτοια επίθεση.

Γιώργος Κιμούλης: Οκ. Τι σχέση έχει αυτό που έγραψα, μ’ αυτό που λες, ρε συ; Αντιπαρερχόμενος τις διαφορετικές χρονικές περιόδους που αναφέρεις, όπως και το πώς εμφανίζεται γενικά και αόριστα στη… φύση, εγώ μίλησα για “φυσικοποίηση” της Κρίσης σε οικονομικοκοινωνικό επίπεδο. Το ποστ μου είχε σχέση με το προηγούμενο περί μετάλλαξης του ανθρωπολογικού τύπου. Στην εδραίωση του homo habitus. Ο άνθρωπος που θα τα συνηθίζει όλα, μόνο και μόνο για να μπορεί να θεωρείται “ρεαλιστής”.

Θοδωρής Αθερίδης: Θέλω να πω ότι το βλέπω εντελώς ανάποδα. Ότι δεν πέτυχε το παγκόσμιο εργατικό κίνημα επετεύχθη ως γενική απεργία από την πανδημία. Βάλλονται οι έχοντες κατά κανόνα. Οι εργάτες εννοείται πως θα πληρώσουν το τίμημα μιας γενικευμένης επ’ αορίστου απεργίας. Με ελπίδα βλέπω τα ερχόμενα!!! Οκ τότε. Δεν κατάλαβα συγχώρεσέ με.

Γιώργος Κιμούλης: Σε συγχωρώ. Τώρα διάβασα το σχόλιο σου περί “απεργίας” – άρα κατάλαβες τι έγραψα. Θοδωρή μου, 1. δε γίνεται να πιστεύεις πως με όλο αυτό “βάλλονται οι έχοντες και κατέχοντες”; και δεύτερον (ούτε ως αστείο δεν κάνει να το αναφέρουμε ως.. “απεργία”. Μάλλον λοκ άουτ είναι.

Θοδωρής Αθερίδης: Ναι αλλά είδες εσύ κάπου στον πλανήτη να υπάρχει «κάτι» που να απειλεί τον ιμπεριαλισμό ή τον εκχυδαϊσμό της παγκοσμιοποίησης; Λύνουν και δένουν κι ο homo έχει γίνει habitus εύκολα και γρήγορα από καιρό τώρα. Αυτήν την πανδημία νομίζω πως είναι επικίνδυνο να την εργαλιοποιησει το όποιο κέντρο εξουσίας γιατί μόνον τότε θα υπάρχει γενικευμένη αντίδραση εν αιθρία….Αυτή είναι η αισιόδοξη μάτια μου.

Γιώργος Κιμούλης: Καταλαβαίνω τι λες (και αγαπάω που τα βλέπεις αισιόδοξα), απλώς εγώ πιστεύω πως α) εργαλειοποίηση μπορεί να γίνει μόνον απ’ αυτούς που έχουν τα εργαλεία και β)όχι μόνον έχει αρχίσει, αλλά συνεχίζεται μια χαρά και τα «μεσαιωνικά» αποτελέσματα της θα τα δούμε λίαν συντόμως. Σε φιλώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ