13-04-2021

Σοβαρή η κατάσταση του Άκη Σακελλαρίου – Παραμένει στη ΜΕΘ

Διασωληνωμένος στην εντατική του νοσοκομείου «Σωτηρία» παραμένει ο αγαπητός ηθοποιός, Άκης Σακελλαρίου.

Μέχρι και την Τρίτη, ο ασθενής νοσηλευόταν στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (ΚΑΑ) του Α’ Παθολογικού Τομέα του νοσοκομείου, ωστόσο η μεταφορά του στην άλλη ΜΕΘ ήταν μονόδρομος καθώς το ΚΑΑ θα διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του προκειμένου να γίνει η προγραμματισμένη απολύμανση.

Ο πρωταγωνιστής του Mamma Mia εισήχθη στο νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή με υψηλό πυρετό, εγκαταλείποντας την παράσταση, καθώς δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον υπόλοιπο θίασο της παράστασης στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός καλλιτέχνης προσβλήθηκε από το βακτήριο της legionella (λοίμωξη των λεγεωναρίων).

Τι είναι η νόσος των λεγεωνάριων – Τα 9 συμπτώματα

Η νόσος των Λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωση είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους λεγεωνέλλα ή λεγιονέλλα (Legionella). Περίπου το 90% όλων των λεγεωνελώσεων οφείλονται στο βακτήριο Legionella pneumophila (λεγεωνέλλα η πνευμονόφιλος), η οποία ευθύνεται για τη νόσο των λεγεωναρίων. Άλλα είδη που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι τα Legionella longbeachae, Legionella feeleii, Legionella micdadei και Legionella anisa, τα οποία προκαλούν το πυρετό Πόντιακ, μια εμπύρετη αυτοπεριοριζόμενη νόσο που μοιάζει με γρίπη.

Η νόσος των λεγεωναρίων έχει θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι το 15%, ενώ σε νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία μπορεί να φτάσει μέχρι το 50% αν τα αντιβιοτικά αργήσουν να χορηγηθούν.

Τα 9 συμπτώματα: Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα βασικά συμπτώματα είναι εννέα και είναι τα ακόλουθα: πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος, ρίγη, πυρετός που μπορεί να φτάσει τους 40° C και παραπάνω.

Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν: βήχας, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές, αίμα, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια, σύγχυση, ή άλλες ψυχικές αλλαγές

Tι πρέπει να κάνουμε: σωστή συντήρηση κλιματιστικών, καθαρισμός φίλτρων σε τακτά χρονικά διαστήματα, ρύθμιση σε 25 βαθμούς Κελσίου (ιδανικές συνθήκες θερμοκρασία 25-26 βαθμούς Κελσίου και 65% υγρασία), συχνός αερισμός του χώρου (π.χ. λίγο ανοικτό το παράθυρο συνεχώς), όχι απότομες εναλλαγές κρύο – ζεστό και αντίστροφα.

Τέλος, αφενός δεν βάζουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και αφετέρου το σβήνουμε 20 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι ή το αυτοκίνητο, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός στην μεταβολή της θερμοκρασίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ