13-05-2021

Ντάνιελ Ντέι-Λιούις: Αποκάλυψε όσα έζησε στην Αθήνα στην περίοδο της δικτατορίας (video)

Ο Ντάνιελ Ντέι- Λιούις βρίσκεται στην Ελλάδα για την επίσημη προβολή της ταινίας «Αόρατη Κλωστή» και παραχώρησε συνέντευξη στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.

Ο καταξιωμένος ηθοποιός αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Αθήνα την εποχή της δικτατορίας σε ηλικία 14 ετών.

«Στην πρώτη μου επίσκεψη στην Αθήνα, όταν ήμουν 14 ετών, ήρθα σε ένα ταξίδι με το σχολείο μου, ήταν πραγματικά συναρπαστικό. Ήμασταν όλοι κατενθουσιασμένοι και το περιμέναμε με τόση ανυπομονησία. Το οικοτροφείο, στο οποίο πήγαινα, είχε νοικιάσει ένα διαμέρισμα, οπότε όλοι κοιμόμασταν με υπνόσακους στο πάτωμα και όλα αυτά έμοιαζαν υπέροχα. Μέχρι που όλοι πάθαμε τροφική δηλητηρίαση. Συνέβη σε όλους μας από εκείνα τα φτηνά σουβλάκια. Πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη στιγμή στη ζωή μου. Νομίζω ότι υπήρχε μόνο μία τουαλέτα στο διαμέρισμα, ήμασταν τόσοι πολλοί άρρωστοι. Περάσαμε όμως εκπληκτικά, παρά την ατυχία μας.

Ήταν, επίσης, αρκετά περίεργο την πρώτη μέρα που ξύπνησα στην Αθήνα τα πάντα γύρω μου έτρεμαν, τα ποτήρια δονούνταν, τα παράθυρα. Έμοιαζε σαν μια τεράστια μηχανή να έμπαινε σε κίνηση. Βγήκαμε έξω στο μπαλκόνι, όσο μπορούσαμε να δούμε, υπήρχαν παντού άρματα μάχης. Ήταν την εποχή που οι Συνταγματάρχες είχαν την εξουσία. Ήμασταν εκεί την μέρα που γινόταν μια μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση. Νόμιζα ότι γινόταν εισβολή και σκεφτόμουν ποιοι μπορεί να είναι. Ήταν το 1971 ή το 1972. Η παρέλαση γινόταν σε ολόκληρη την πόλη…».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ