«Υπό πολιορκία» το ευρωκοινοβούλιο – Αν ενωθούν οι ακροδεξιές ομάδες θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που δόθηκε στη δημοσιεύτηκε το βράδυ της Πέμπτης 18 Απριλίου, εάν τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενωθούν, θα μπορούσαν να σχηματίσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εν λόγω δημοσκόπηση συγκεντρώνει ουσιαστικά τα εθνικά ποσοστά που έχουν οι ακροδεξιές ομάδες στις χώρες τους.

Προς το παρόν τα ακροδεξιά κόμματα είναι χωρισμένα σε τρεις ομάδες. Όμως αν ενωθούν, θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν 173 έδρες σε σύνολο 751 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αριθμός μόλις κατά επτά έδρες λιγότερες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει 180 έδρες, και πολύ περισσότερες από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους που πρόκειται να συγκεντρώσουν 149 και 76 έδρες αντίστοιχα.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές τα λαϊκιστικά κόμματα εμφανίζονταν να κερδίζουν 171 έδρες, έναντι 182 για το ΕΛΚ, 156 για τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και 79 για τη Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών.

Η προπτική «πολιορκίας» δεν έχει περάσει απαρατήρητη ούτε αδιάφορη από τους ίδιους τους ακροδεξιούς. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, έχει καλέσει τα άλλα λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της ΕΕ να ενωθούν σε μία πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς οι ακροδεξιοί εκτός από τις άλλες ομάδες, δεν τα πάνε καλά και μεταξύ τους. 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Λέγκα του Σαλβίνι φαίνεται να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 26 έδρες, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Γερμανίας, οι οποίοι συγκεντρώνουν 30 έδρες.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση λαμβάνει υπόψη της και τη Βρετανία, τονίζοντας μάλιστα το ενδεχόμενο συνεργασίας των ακροδεξιών, τουλάχιστον στη Γηραιά Αλβιόνα, όπου το  νέο Κόμμα του Brexit και το UKIP εμφανίζονται να κερδίζουν 13,5% και δέκα και εννέα έδρες αντίστοιχα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook