Συνέλαβε ως γκιουλενιστές το μισό υπουργείο Εξωτερικών ο Ερντογάν – Χιλιάδες εκκαθαρίσεις από το 2016

  • Νέος γύρος εκκαθαρίσεων στο τουρκικό δημόσιο από τον Ερντογάν
  • Περισσότεροι από 240 συλλήψεις ανακοινώθηκα στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας
  • Συνολικά, σχεδόν 77.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί ή εξαναγκαστεί σε παραίτηση μετά το πραξικόπημα του 2016

Στον εντυπωσιακό αριθμό των 249  έφτασαν οι συλλήψεις υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, με την κατηγορία ότι έχουν επαφές και διασυνδέσεις με τους γκιουλενιστές.

Την παραπάνω πληροφορίες γνωστοποίησε το δίκτυο NTV τη Δευτέρα 20 Μαΐου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 78 ύποπτοι έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί σε επιχειρήσεις που διεξήχθησαν σε 43 επαρχίες και η αστυνομία αναζητεί τους υπόλοιπους.

Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 οι αρχές πραγματοποιούν συχνά εκκαθαρίσεις εναντίον οποιουδήποτε θεωρούν ότι μπορεί να έχει επαφές με τον αυτεξόριστο ιμάμη  Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει καταφύγει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999. Ο ίδιος ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες.

Συνολικά, περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και κρατούνται εν αναμονή της δίκης τους, ενώ περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Για αυτούς δεν υπάρχουν συχνά νέα για τις συνθήκες κράτησης τους, ενώ οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις επιχειρήσεις αυτές και υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το πραξικόπημα για να καταστείλει τους διαφωνούντες. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook