Ξεκίνησε η «Γαλάζια Πατρίδα» – Η Τουρκία βγάζει σύσσωμο τον στόλο της σε Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα

  • Ξεκίνησε σήμερα η στρατιωτική άσκηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαρτίου
  • Για «γιγαντιαία πρόβα πολέμου» κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ
  • Από μία φρεγάτα θα παρακολουθεί ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ
  • Με ποιο τρόπο θα πραγματοποιηθεί η άσκηση, που ετοιμαζόταν έξι μήνες

Όλες της τις δυνάμεις βγάζει σε Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο η Τουρκία, καθώς σήμερα, Τετάρτη, ξεκινά η στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα ’19». τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας έχουν ξεκινήσει να ανοίγονται στις τρεις θάλασσες που την περιβάλλουν για τη «γιγαντιαία πρόβα πολέμου», όπως επισημαίνεται από τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με αυτά, στην άσκηση που πραγματοποιείται από σήμερα 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Μαρτίου θα αποπλεύσουν όλα τα πλοία του τουρκικού ναυτικού από τις βάσεις τους στο Γκιολτζούκ (Golcuk, Θάλασσα του Μαρμαρά) και Ακσάζ (Aksaz, απέναντι από τη Ρόδο).

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk αναφέρεται σε «ναυτική άσκηση-σενάριο πολέμου» και τονίζει πως επίλεκτες δυνάμεις του ναυτικού μαζί με πεζοναύτες θα πραγματοποιήσουν και απόβαση με σενάριο να αιχμαλωτίσουν τους εχθρούς.

Τη «Γαλάζια Πατρίδα» θα παρακολουθεί ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μέσα από τουρκική φρεγάτα.

Πώς θα πραγματοποιηθεί η άσκηση

Ενημέρωση για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που ξεκινά την Τετάρτη στην Τουρκία, παρείχε ο αντιναύαρχος, Γιάνκι Μπαγτζίογλου, προς τους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων που θα λάβουν μέρος στην άσκηση.

Η ενημέρωση, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv Μαρία Ζαχαράκη, δόθηκε στη ναυτική βάση Γκιολτζούκ στη Νικομήδεια, από όπου θα ξεκινήσουν αρκετά από τα πολεμικά πλοία που θα συμμετάσχουν στην άσκηση.

– Στο κέντρο επιχειρήσεων, που θα ελέγχει και θα κατευθύνει την άσκηση, θα βρίσκονται 165 άτομα.

– Η κορβέτα «Αντιγόνη» (Μπουργκάζ Αντά) θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε μία τέτοια άσκηση.

– Στην άσκηση θα λάβουν μέρος τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΑΝΚΑ και ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡ, τα οποία θα χειριστεί το πολεμικό ναυτικό.

– Ο στρατός ξηράς θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τα πυροβόλα UMTAS και CIRIT (Τζιρίτ). Αντίστοιχα, σε διαφορετικά μέτωπα θα χρησιμοποιηθούν και κάποια άλλα νέα συστήματα και όπλα.

– Για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας θα διεξαχθεί άσκηση και στις 3 θάλασσες που περιβάλλουν τη χώρα, δηλ. στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

– Ο στόχος της άσκησης είναι να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας του πολεμικού ναυτικού, εφαρμόζοντας ένα εικονικό σενάριο σε μία εικονική περιοχή.

– Η προετοιμασία της άσκησης διήρκεσε 6 μήνες.

– Θα συμμετάσχουν, κάτι που σπάνια γίνεται, αεροπλάνα της ακτοφυλακής και ελικόπτερα θαλάσσης.

– Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 13 φρεγάτες, 9 κορβέτες, 16 καταδρομικά, 7 υποβρύχια, 7 πλοία-ναρκαλιευτές, 17 πλοία υποστήριξης, 14 σκάφη της ακτοφυλακής, 22 πλοία εξόδου, 1 πλοίο εκπαίδευσης. Συνολικά 103 πλοία.

– Επίσης αεροπλάνα της ακτοφυλακής, ελικόπτερα θαλάσσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μονάδες κομάντο SAT και SAS, επιθετικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και άλλα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

– Τα πλοία θα ξεκινήσουν από τις εξής ναυτικές βάσεις και λιμάνια και θα αναπτυχθούν αναλόγως σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Μεσόγειο


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook