«Βράζει» ο πλανήτης – Ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Υπενθυμίζεται ότι τα αέρια αυτά είναι τα ίδια που δημιουργούν το ανθρωπογενές φαινόμενο του «θερμοκηπίου».

Την παραπάνω ανακοίνωση έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ την Κυριακή 12 Μαΐου, από τον σταθμό αναφοράς Μάουνα Λόα στη Χαβάη, ο οποίος καταγράφει το διοξείδιο από τη δεκαετία του 1950, Αυτοί ανέφεραν πως τα επίπεδα αγγίζουν το πσό των 415,26 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο).

Αν και υπάρχει διαφωνία για το ποια πρέπει να θεωρηθούν «ασφαλή» επίπεδα διοξειδίου στην ατμόσφαιρα, οι περισσότεροι επιστήμονες βάζουν το όριο στα 350 ppm.

Για να γίνει κατανοητό, πόσο σοβαρό είναι κάτι τέτοιο,  την τελευταία φορά που το διοξείδιο είχε φθάσει σε τέτοια επίπεδα, ήταν πριν πάνω από τρία εκατομμύρια χρόνια, όταν η στάθμη των θαλασσών ήταν αρκετά μέτρα ψηλότερα από ό,τι είναι σήμερα.

«Η νέα μέτρηση δείχνει ότι δεν είμαστε καθόλου σε τροχιά για να προστατεύσουμε το κλίμα. Ο αριθμός (σ.σ. του διοξειδίου) συνεχώς αυξάνει και κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερος. Αυτός ο αριθμός είναι ανάγκη να σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Λουχτ του Ινστιτούτου Ερευνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Πότσνταμ της Γερμανίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αύξηση στη μέση επιφανειακή θερμοκρασία της Γης

Η διεθνής συμφωνία του Παρισιού του 2015 καλεί την ανθρωπότητα να φρενάρει την άνοδο της θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα (αν είναι δυνατό, στον ενάμιση βαθμό). Ήδη η μέση επιφανειακή θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά ένα βαθμό περίπου.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook