Βήμα πίσω από τον Μακρόν μπροστά στα «κίτρινα γιλέκα» – Ανακοίνωσε μέτρα για να «επανέλθει η ηρεμία»

  • Οπισθοχώρηση από τον Μακρόν που ανακοίνωσε την αναστολή, για έξι μήνες, των δημοσιονομικών μέτρων
  • Ήδη τα «κίτρινα γιλέκα» χαρακτηρίζουν «ανεπαρκή» την εξαγγελία
  • Η αναστολή της αύξησης της φορολογίας που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση θα κοστίσει 2 δισεκ. ευρώ

Την αναστολή, για έξι μήνες, πολλών δημοσιονομικών μέτρων, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εμανούελ Μακρόν.

Πρόκειται για μία κίνηση της κυβέρνησης προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει από την κρίση των «κίτρινων γιλέκων». Ωστόσο, ήδη χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκείς.

Στην πρώτη μεγάλη στροφή 180 μοιρών από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έπειτα από 18 μήνες στην εξουσία, ο Εντουάρ Φιλίπ επιβεβαίωσε, σε δήλωση από το Ματινιόν, ένα μορατόριουμ έξι μηνών στην αύξηση του φόρου άνθρακα επί της τιμής της βενζίνης, του μαζούτ και του ντίζελ∙ στη σύγκλιση της φορολόγησης του ντίζελ με εκείνην της βενζίνης και στην εξίσωση της φορολογίας του ντίζελ για τους επιχειρηματίες που δεν είναι οδηγοί φορτηγών.

Ανακοίνωσε επίσης πως οι τιμές του ηλεκτρικού και του αερίου «δεν θα αυξηθούν στη διάρκεια του χειμώνα», όπως προβλεπόταν, καθώς και την αναστολή, επίσης για έξι μήνες , της προβλεπόμενης αυστηροποίησης του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων.

«Το να ορίζει κάποιος την πορεία και να τη διατηρεί είναι μια αναγκαιότητα για να κυβερνήσει τη Γαλλία, αλλά κανένας φόρος δεν αξίζει να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του Έθνους», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουμε σε αυτό το χρονικό διάστημα να προσδιορίσουμε και να εφαρμόσουμε δίκαια και αποτελεσματικά συνοδευτικά μέτρα. Αν δεν τα βρούμε, θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί πως το πάγωμα των μέτρων θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατραπεί σε απόσυρσή τους.

Ο σκοπός είναι «να επανέλθει η ηρεμία και η γαλήνη στη χώρα», εξήγησε, έπειτα από πολλές διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» που εξελίχθηκαν σε αντάρτικο πόλης το Σάββατο στο Παρίσι. Προέτρεψε τα «κίτρινα γιλέκα», που σχεδιάζουν να διαδηλώσουν εκ νέου το ερχόμενο Σάββατο, να το κάνουν «ήρεμα» και να δηλώσουν τη διαδήλωσή τους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ανακοινώσεις αυτές είναι μια υποχώρηση για τον Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος, από την αρχή της θητείας του, ήταν αποφασισμένος να «κρατήσει την πορεία». «Εδώ και μήνες αναρωτιόμαστε ποιος θα κατάφερνε να κάνει την κυβέρνηση και τον πρόεδρο να υποχωρήσουν. Και όπως πάντα, αυτό ήρθε σε μια στιγμή που κανείς δεν είχε προβλέψει», σχολίασε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της OpinionWay Μπρουνό Ζανμπάρ.

Η αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποι των «κίτρινων γιλέκων», από την πλευρά τους, έκριναν πως τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή και ήρθαν καθυστερημένα.

«Χρειάζεται μια κατευναστική χειρονομία. Δεν είναι αρκετό ένα μορατόριουμ. Αν πρόκειται απλώς να καθυστερήσουν οι αυξήσεις, δεν είναι κάτι. Πρέπει να ακυρωθεί η αύξηση των φόρων», εκτίμησε ο πρόεδρος των LR Λοράν Βοκιέ ενώπιον των βουλευτών.

«Είναι πολύ λίγα και ήρθαν πολύ αργά, οι Γάλλοι περιμένουν οριστικά μέτρα για την αγοραστική δύναμη» ενώ «εδώ έχουμε μια αναστολή φόρων», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Νταμιέν Αμπάντ στο BFMTV, ζητώντας και πάλι «απλώς την κατάργηση του φόρου στα καύσιμα», μια αναθεώρηση της «πολιτικής αύξησης των CSG [εισφορών κοινωνικής ασφάλισης]» και «χειρονομίες για τους μισθούς».

Η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν, που υποστηρίζει τα «κίτρινα γιλέκα», ειρωνεύτηκε τους έξι μήνες του μορατόριουμ, στο τέλος των οποίων θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές που προβλέπονται για τα τέλη Μαΐου. «Έξι μήνες… Όλως τυχαίως αυτό μας φέρνει μερικές ημέρες μετά τις εκλογές», ανέφερε.

«Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ υποχωρεί μπροστά στα κίτρινα γιλέκα… όμως μεταφέρει τα πάντα για μετά τις ευρωεκλογές», είπε επίσης ο βουλευτής της Ανυπόταχτης Γαλλίας Αλεξίς Κορμπιέρ: «Κανένας ελιγμός! Κανένα βρώμικο παιχνίδι! Καμία απάντηση στο υψηλό κόστος ζωής, κανένα πιο δίκαιο δημοσιονομικό μέτρο, καμία απάντηση για τους νέους θεσμούς», είπε.

«Τίποτα για να βελτιωθεί το τέλος του μηνός [οι μισθοί], τίποτα για το Smic [κατώτατος μισθός], τίποτα για τις συντάξεις, τίποτα για το ISF [φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας]. Όταν κάποιος δίνει λευκή κόλλα, πρέπει να μηδενίζεται», δήλωσε ο Ιάν Μπροσά, επικεφαλής του ΚΚΓ για τις ευρωεκλογές.

Ο Μπενζαμέν Κοσί, μία από τις φυσιογνωμίες του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», χαιρέτισε έναν «πρώτο σταθμό» στο μορατόριουμ. «Όμως οι Γάλλοι δεν θέλουν ψίχουλα, θέλουν ολόκληρη την μπαγκέτα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πως «η πορεία της μείωσης του χρέους θα τηρηθεί» μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε το Παρίσι προκειμένου να εξέλθει από την κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

«Τα συζητήσαμε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας το βράδυ της Δευτέρας. Υπάρχει μια πορεία που έχει οριστεί από τον πρόεδρο και είναι εκείνη της τήρησης των ευρωπαϊκών δεσμεύσεών μας, της μείωσης των δαπανών, της μείωσης του χρέους και της μείωσης των φόρων και η πορεία αυτή, θα τηρηθεί», είπε ο Λεμέρ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η αναστολή της αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα για έξι μήνες, την οποία ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση για να κατευνάσει τις διαδηλώσεις των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων», θα κοστίσει 2 δισεκ. ευρώ.

Αυτή η τρύπα στα δημόσια οικονομικά θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από αντίστοιχες περικοπές στις δαπάνες έτσι ώστε το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού να μην ξεφύγει από τον στόχο του 2,8% για το 2019, προσέθεσε η πηγή αυτή.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook