Βενεζουέλα: Κορυφαία εισαγγελέας καταγγέλλει το Ανώτατο Δικαστήριο για παραβίαση Συντάγματος

Η ανώτατη εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίζα Ορτέγκα δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναλάβει τα καθήκοντα του Κογκρέσου παραβίασε το Σύνταγμα.

“Συνιστά κατάλυση της συνταγματικής τάξης. Είναι υποχρέωσή μου να εκφράσω τη μεγάλη μου ανησυχία προς τη χώρα”, τόνισε η Ορτέγκα, σε μια ασυνήθιστη αντίδραση, η οποία αντιτίθενται στην κυβερνητική γραμμή, ενός προσώπου που αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των κυβερνώντων Σοσιαλιστών.

Η κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες για «πραξικόπημα»

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέρριψε τις κατηγορίες περί «πραξικοπήματος» που ολοένα και διατυπώνονται, μετά την απόφαση του φιλοκυβερνητικού Ανώτατου Δικαστηρίου να αναλάβει τα νομοθετικά καθήκοντα του Κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχει η αντιπολίτευση.

«Είναι εσφαλμένο (να λέγεται) ότι ένα πραξικόπημα εκτυλίσσεται στη Βενεζουέλα. Αντιθέτως, οι θεσμοί της υιοθέτησαν διορθωτικά μέτρα προκειμένου να μπει ένα τέλος στην πραξικοπηματική συμπεριφορά των βουλευτών της αντιπολίτευσης» επισημαίνεται σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει τις δηλώσεις καταδίκης από χώρες του εξωτερικού «χείμαρρο που εξαπέλυσαν οι κυβερνήσεις της μισαλλόδοξης και φιλοϊμπεριαλιστικής δεξιάς που κατευθύνονται από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και τα κέντρα εξουσίας στις ΗΠΑ».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)