Δεκάδες μετανάστες κατάφεραν, κατά τη διάρκεια συμπλοκών, να «σπάσουν» τον κλοιό των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της Ουγγαρίας και να διεισδύσουν στην ουγγρική επικράτεια από τη Σερβία, στο συνοριακό σταθμό Ρόζκε, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Έτσι, η Ουγγαρία έφερε πιο δραστικά μέτρα και πιο συγκεκριμένα τετρακίνητα οχήματα Χάμβι του ουγγρικού στρατού, στα οποία είναι εγκατεστημένα πολυβόλα!

Οι μετανάστες κατάφεραν να παραβιάσουν τον φράκτη που είχε τοποθετηθεί κατά μήκος δύο σημείων διέλευσης προς την Ουγγαρία, κατόπιν προχώρησαν, σε πλήρη ετοιμότητα να αντιπαρατεθούν με τις δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών, οι οποίες οπισθοχώρησαν για περίπου 50 μέτρα και απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων.

Είκοσι Ούγγροι αστυνομικοί και δύο παιδιά τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία αφού μια ομάδα μεταναστών επιχείρησε να παραβιάσει τα σύνορα, γνωστοποίησε ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού της χώρας.

«Μέχρι στιγμής 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και δύο παιδιά έχουν διακομιστεί με ασθενοφόρα (στο νοσοκομείο), τα οποία τραυματίστηκαν αφού τα πέταξαν πάνω από τον φράκτη ασφαλείας» δήλωσε ο Γκιόργκι Μπάκοντι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Θα επιδιορθώσουμε οριστικά τον φράκτη, θα τον ενισχύσουμε και θα προστατεύσουμε την ασφάλεια της Ουγγαρίας με κάθε νόμιμο μέσο».

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς ανέφερε ότι η αστυνομία δε μπορεί να επιτρέψει σε κανένα μετανάστη να εισέλθει σε ουγγρικό έδαφος, ενώ προσέθεσε ότι η Σερβία δεν έχει προβεί σε οποιουδήποτε είδους συνεργασία σήμερα με την Ουγγαρία με στόχο τη διαχείριση της ροής των παράτυπων μεταναστών.

Διχασμένη η Ευρώπη

Διχασμένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μεγάλο θέμα της αντιμετώπισης των προσφύγων. Σήμερα οι πρόεδροι της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ και της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ζήτησαν μια Ευρωπαϊκή λύση της προσφυγικής κρίσης, μετά τις σημερινές συνομιλίες τους στη Βιέννη.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη, με τον Αυστριακό Πρόεδρο να υποστηρίζει την εφαρμογή των αποκαλούμενων “Hotspots”, όπως επίσης τη σύγκληση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τον Ιταλό ομόλογό του να απαιτεί περισσότερη υπευθυνότητα της ΕΕ και όλων των κρατών-μελών της στην προσφυγική κρίση.

Στις δηλώσεις του, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Αυστρία, ο Ιταλός Πρόεδρος έκανε λόγο για «ιστορικό χαρακτήρα αυτής της κρίσης με ολοένα αυξανόμενες διαστάσεις και ταχύτητες», επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από τις χώρες, αλλά μόνον από την ΕΕ ως σύνολο, ενώ τόνισε ότι με την Αυστρία υπάρχει ταύτιση απόψεων σε όλα τα τρέχοντα σημαντικά διεθνή θέματα.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός Πρόεδρος ανέφερε ότι ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τη στάση και τα σχέδια της Βιέννης, σημειώνοντας πως οι πρόσφυγες αποτελούν αυτή τη στιγμή το υπ’ αριθμόν ένα θέμα στην Ευρώπη, με την Αυστρία να αισθάνεται ότι την αφορά πολύ έντονα, όπως συμβαίνει, κατά την άποψή του, τόσο με την Ιταλία όσο και τη Γερμανία, και πρέπει να τεθεί στην ατζέντα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Ο Χάιντς Φίσερ σημείωσε ότι μπορεί μεν να μειώνεται ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν μέσω Ουγγαρίας, ωστόσο το προσφυγικό ρεύμα θα μετατοπιστεί σε άλλα σύνορα, για αυτό και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την ανάλογη στάση, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της Βιέννης για μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων και την υλοποίηση της ιδέας για “Hotspots”, όπου θα γίνεται η καταγραφή των προσφύγων κατά την άφιξή τους.

Η Ρώμη φέρεται να απορρίπτει την ιδέα των “Hotspots”, προτού, όπως υποστηρίζει, υπάρξει μια δεσμευτική απόφαση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Πιέσεις από τη Γερμανία

«Δεν αρκεί» το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη με θέμα την προσφυγική κρίση, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ και τόνισε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να θεωρεί απαραίτητη την σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για το θέμα.

Με πιο αυστηρή γλώσσα η αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Γιούλια Κλέκνερ, απείλησε ότι η Γερμανία θα μειώσει την οικονομική συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά προγράμματα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την εφαρμογή της ποσόστωσης στην κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε όσους δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην δίκαιη κατανομή των προσφύγων, πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα, ότι η Γερμανία θα περικόψει τις πληρωμές της στην ΕΕ. Όλα τα άλλα είναι για τους πολίτες μας απαράδεκτα», δηλώνει η κυρία Κλέκνερ στην εφημερίδα Bild και τονίζει ότι η Ευρώπη είναι μια κοινότητα κοινών αξιών και αλληλεγγύης. «Η Γερμανία, με την μεγάλη οικονομική συμβολή της στον προϋπολογισμό της ΕΕ, συνεισφέρει πολύ ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση σε άλλες χώρες, κυρίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτή η αλληλεγγύη, την οποία επιδεικνύουν η Γερμανία και οι πολίτες της, δεν επιτρέπεται να γίνει μονόδρομος. Όποιος πιστεύει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί με τους φόρους των πολιτών της ένα μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και την ίδια ώρα θα δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, δεν έχει καταλάβει τις αρχές της Ευρώπης», δηλώνει η κυρία Κλέκνερ, η οποία προέρχεται από την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία που δέχεται ιδιαίτερη επιβάρυνση από το κύμα προσφύγων.

Βία ενάντια στους πρόσφυγες

Η ουγγρική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς μετέδωσε ότι εκατοντάδες αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, με τη στήριξη ειδικών αντιτρομοκρατικών μονάδων με θωρακισμένα οχήματα και αντλίες νερού υπό πίεση, εφόρμησαν εναντίον μιας ομάδας μεταναστών στο σημείο διέλευσης του Ρόζκε.

Οι μετανάστες είχαν συγκεντρωθεί στη σερβική πλευρά, πίσω από το μεταλλικό φράκτη που κατασκεύασαν οι ουγγρικές αρχές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μια ομάδα μεταναστών «με επιθετικές διαθέσεις» παραβίασε μια συνοριακή πύλη από τη Σερβία και ήρθε αντιμέτωπη με τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών που είχαν παραταχθεί λίγο νωρίτερα στο σημείο.

Ένας αξιωματούχος ωστόσο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στο σημείο επισήμανε ότι οι μετανάστες δεν φάνηκαν να παραβιάζουν την πύλη.

Ένας εκπρόσωπος τύπου της ουγγρικής κυβέρνησης είπε ότι οι μετανάστες «ήταν οπλισμένοι με σωλήνες και ράβδους».

Δημοσιογράφοι όμως του πρακτορείου Ρόιτερς δεν είδαν οπλισμένους μετανάστες, αν και στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας διακρίνεται μια ομάδα ανθρώπων να εκτοξεύει αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.

«Η αστυνομία λαμβάνει νόμιμα και αναλογικά μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορα του ουγγρικού κράτους και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισαν οι αρχές σε μια ανακοίνωση.

Τουλάχιστον 500 μετανάστες παραμένουν στο σημείο, μεταξύ αυτών 300 που συμμετείχαν στα επεισόδια φωνάζοντας «ελευθερία-ελευθερία», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δύο ελικόπτερα, ένα στρατιωτικό και ένα της αστυνομίας, υπερίπτανται στην περιοχή.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας