Βαριά «καμπάνα» στις ΗΠΑ για τους εμπόρους αυτοκινήτων που «γυρίζουν» χιλιόμετρα

Η εξαπάτηση καταναλωτών από εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που «γυρίζουν» τα χιλιόμετρα στα οδόμετρα με στόχο να κάνουν πιο «δελεαστικά» τα προϊόντα τους έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι καταναλωτές είναι δύσπιστοι όσον αφορά στις μάντρες μεταχειρισμένων.

Προφανώς και δεν πρόκειται για φαινόμενο που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Απλά σε κάποιες περιπτώσεις οι έλεγχοι είναι πιο εντατικοί και οι ποινές πολύ αυστηρές.

Στις ΗΠΑ και και συγκεκριμένα στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, συνελήφθη πρόσφατα ένας έμπορος αυτοκινήτων, ονόματι Randy Greene, ιδιοκτήτης της εταιρείας, RJ’s Auto Sales, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε εξαπατήσει πελάτες, πουλώντας τους αυτοκίνητα με γυρισμένα χιλιόμετρα.

Ο έμπορος είχε «πειράξει» το κοντέρ σε τουλάχιστον 12 αυτοκίνητα, αφαιρώντας κατά μέσο όρο 196.000 χιλιόμετρα. Σε ένα από αυτά είχε καταφέρει να «σβήσει» 350.837 χιλιόμετρα από το οδόμετρο ενός αυτοκινήτου.

Η συγκεκριμένη απάτη έλαβε χώρα από τον Οκτώβρη του 2014 έως και τον Νοέμβριο του 2016, ωστόσο η Κυβέρνηση της Αλαμπάμα ζήτησε από όλους όσοι την τελευταία πενταετία αγόρασαν αυτοκίνητο από τον συγκεκριμένο έμπορο και έχουν αμφιβολίες να ενημερώσουν σχετικά τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο έμπορος αντιμετωπίζει συνολικά 15 κατηγορίες – τρεις για τραπεζική απάτη και 12 για παραβίαση οδομέτρων οχημάτων. Σε περίπτωση που καταδικαστεί ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς.

Ο νόμος στις ΗΠΑ προβλέπει μέγιστη ποινή φυλάκισης 3 χρόνια και μέγιστο πρόστιμο 250.000 δολάρια για την παραβίαση χιλιομετρητή, ενώ στην περίπτωση της τραπεζικής απάτης, προβλέπεται φυλάκιση έως 30 χρόνια και πρόστιμο έως ένα εκατομμύριο δολάρια. Όπως καταλαβαίνεται αν κριθεί ένοχος για τις 15 κατηγορίες που αντιμετωπίζει τότε θα περάσει κάποιες δεκαετίες στη φυλακή.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook