Τρεις νέες περιοχές επιλέχθηκαν προκειμένου να προστεθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Υεμένη, το Μπαχρέιν και τη Σουαζιλάνδη.

Οι πολίτες από τις τρεις παραπάνω χώρες έχουν πλέον το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι σήμερα το δικαίωμα αυτό είχαν όσοι κατάγονται από τη Συρία, το Ιράκ, την Ερυθραία και την Κεντρική Δημοκρατία της Αφρικής.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε η Υπηρεσία Ασύλου για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2015 έχει υποβάλει αιτήματα μετεγκατάστασης για 449 άτομα, 206 από τη Συρία, 209 από το Ιράκ, 33 από την Ερυθραία και έναν ανιθαγενή.

Έχουν πραγματοποιηθεί πέντε αποστολές από την Ελλάδα, στο πλαίσιο των οποίων μετεγκαταστάθηκαν 82 άτομα, συγκεκριμένα προς το Λουξεμβούργο (30 άτομα), τη Φινλανδία (24), τη Γερμανία (10), τη Λιθουανία (4) και την Πορτογαλία (14). Συνολικά, ολοκληρώθηκαν οι υποθέσεις για 107 άτομα (για τα υπόλοιπα 25 άτομα δεν έγινε μεταφορά για συγκεκριμένους λόγους, όπως αποχώρηση από τη διαδικασία, εξέταση αιτήματος από την ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, οικογενειακοί λόγοι, ιατρικοί λόγοι και επιστροφή στη χώρα καταγωγής).

Η επόμενη χώρα που θα υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα αναμένεται να είναι η Ρουμανία το πρώτο τρίμηνο του 2016, η οποία έχει εγκρίνει τρεις θέσεις. Εγκρίσεις έχει λάβει η Υπηρεσία Ασύλου και από τη Γαλλία για 14 άτομα, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης είναι και η διαδικασία για μετεγκατάσταση στην Ολλανδία για 50 πρόσφυγες.

Συνολικά 13 ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής 565 θέσεις (Λουξεμβούργο, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Φινλανδία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Λετονία, Πολωνία). Ωστόσο, έχουν κάνει αποδοχή για μόλις 113 από τις θέσεις αυτές. Από τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί, εκκρεμεί η ολοκλήρωση για 342 άτομα, από τα οποία για τα 310 δεν έχει δοθεί ακόμα απάντηση από τις άλλες χώρες.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας