Τραμπ: Το ΝΑΤΟ δεν είναι παρωχημένο αλλά ασπίδα για την διεθνή ειρήνη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι μια “ασπίδα για την διεθνή ειρήνη”.

Ο Τραμπ, που είχε προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρώπη χαρακτηρίζοντας “παρωχημένο” το ΝΑΤΟ, δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία “δεν είναι πλέον παρωχημένη”, τονίζοντας όμως ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

“Δήλωσα ότι ήταν παρωχημένο. Δεν είναι πλέον παρωχημένο, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται σε μια ευρύτερη επιχείρηση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, την οποία είχε καλέσει.

Παράλληλα ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τα μέλη της Συμμαχίας για την στήριξη τους για την απόφαση των ΗΠΑ να εκτοξεύσουν 59 πυραύλους πλεύσης εναντίον συριακού αεροδρομίου σε απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να εξαπέλυσε η Δαμασκός. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος στον συριακό πόλεμο.

Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι είχε μια εξαιρετική και παραγωγική συνάντηση με τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Τραμπ επέστησε προσοχή σχετικά με την σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι θα περιμένει να δει αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις με την Μόσχα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, σημειώνοντας ότι “θα ήταν θαυμάσιο… εάν το ΝΑΤΟ και η χώρα του μπορεί να τα πάει καλά με την Ρωσία”.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην Μόσχα, που περιλάμβαναν μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα από όσο αναμενόταν.