Σήμερα ξεκινάει η 3ήμερη προπαρασκευαστική συνάντηση (pre-COP) στο Παρίσι, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 60 υπουργών χωρών, προκειμένου να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, ενώ σε 3 εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP21) στην ίδια πόλη.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εκπροσωπούν όλες τις ομάδες χωρών που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις θα προσπαθήσουν να αμβλύνουν τις διαφορές τους, οι οποίες είναι ακόμη αρκετές.

Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση που πραγματοποιείται, της οποίας ο στόχος «δεν είναι να επαναδιαπραγματευθεί το κείμενο» που ήταν αποτέλεσμα του τελευταίου κύκλου διαπραγματεύσεων στη Βόνη, τον Οκτώβριο, αλλά να «διευκολύνει την τελική συμφωνία» που αναμένεται στο Παρίσι, με τις εργασίες να εστιάζουν στην επεξεργασία των όρων μιας συμβιβαστικής συμφωνίας, σύμφωνα με δηλώσεις του μελλοντικού προέδρου της COP21, Λοράν Φαμπιούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, δήλωσε πως αυτή η «pre-COP» είναι «ένα μείζον βήμα», χαρακτηρίζοντάς την ως «μια γενική επανάληψη πριν από τη διάσκεψη του Παρισιού».

Η διάσκεψη του Παρισιού (30 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου) επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Πέρα από το όριο αυτό, οι επιστήμονες υπόσχονται δραματικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα και οικονομίες, όπως επαναλαμβανόμενες πλημμύρες και ξηρασίες.

Κατά τον προηγούμενο κύκλο συνομιλιών πριν από την COP τον Οκτώβριο, οι διαπραγματευτές του ΟΗΕ ενέκριναν ένα κείμενο 55 σελίδων που περιλαμβάνει ακόμη πολλές επιλογές που έχουν αντιφάσεις.

Η Τζένιφερ Μόργκαν, του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων, σημειώνει πως «οι υπουργοί πρέπει να αδράξουν» την ευκαιρία και «να αρχίσουν να κάνουν σαφείς επιλογές ενόψει της συμφωνίας του Παρισιού».

Αναθεώρηση των δεσμεύσεων προς τα πάνω

Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει από τους υπουργούς που μετέχουν, καθώς οι διαφορές παραμένουν σε πολλά θέματα: η οικονομική βοήθεια των χωρών του βορρά προς αυτές του νότου για τη χρηματοδότηση της πολιτικής τους για το κλίμα, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, η κατανομή της προσπάθειας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη μεταξύ των βιομηχανικών χωρών, αυτών με αναδυόμενη οικονομία και των φτωχών, η αναθεώρηση προς τα πάνω των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τα κράτη για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Φάμπιους δήλωσε:

«Αν συμφωνήσουμε επί της αρχής και στην περιοδικότητα μιας ρήτρας αναθεώρησης προς τα πάνω των εθνικών δεσμεύσεων (…) θα έχουμε καταφέρει ένα σημαντικό βήμα».

Την Παρασκευή, υπήρξε υπενθύμιση από έκθεση του ΟΗΕ για την επιτακτική ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες: οι δεσμεύσεις για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, που παρουσίασαν 146 χώρες την 1η Οκτωβρίου, ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας μεταξύ 3 και 3,5 βαθμών Κελσίου μέχρι το 2100, μακριά από τον στόχο των +2 βαθμών Κελσίου.

Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης και το πολυσύνθετο ζήτημα της χρηματοδότησης της πολιτικής για το κλίμα. Οι χώρες του Βορρά έχουν δεσμευτεί να καταβάλλουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις χώρες του νότου, αρχίζοντας από το έτος έναρξης της ισχύος της συμφωνίας του Παρισιού, που είναι το 2020.

Η pre-COP θα προσπαθήσει να φέρει πιο κοντά τις θέσεις επί της αρχής μιας αύξησης των χρηματοδοτήσεων αυτών μετά το 2020, τη συμμετοχή των χωρών με αναδυόμενη οικονομία (και όχι μόνο των πλουσίων χωρών) σε αυτή την προσπάθεια, την αύξηση του μεριδίου της χρηματοδότησης για την προσαρμογή στις αλλαγές του κλίματος.

Παρούσες θα είναι και οι χώρες με τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως και πολλές χώρες της Αφρικής και μικρών νησιών, που ήδη πλήττονται από τις επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος.

Σημειώνεται πως έχουν προγραμματιστεί αρκετές διμερείς επαφές, καθώς και συνάντηση του Λοράν Φαμπιούς το βράδυ της Δευτέρας με τους υπουργούς των αφρικανικών χωρών.

Μέχρι τη Διάσκεψη του Παρισιού, θα υπάρξει μια σειρά διεθνών συναντήσεων, οι οποίες αναμένονται να δώσουν πρόσθετη πολιτική ώθηση στις διαπραγματεύσεις, κυρίως οι σύνοδοι κορυφής της G20 και της Κοινοπολιτείας.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας