Τον αμερικάνικο στρατό προσπαθεί να φέρει στη Βενεζουέλα ο Γκουαϊδό
Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, και εν μέσω αποκλιμάκωσης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης  Χουάν Γκουαϊδό πλέον προσπαθεί με κάθε τρόπο να πετύχει την ανατροπή τη κυβέρνησης της χώρας.

Έτσι, ο δεξιός πολιτικός κάνει πράξη τις δηλώσεις του για παρέμβαση του στρατού των ΗΠΑ ζητώντας από τον εκπρόσωπό του στην Ουάσινγκτον, Κάρλος Βέκιο να έρθει σε επαφή με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Νότια Αμερική (Southcom).

Εκείνος έστειλε επιστολή το Σάββατο στον ναύαρχο Κρεγκ Φάλερ, επικεφαλής της Southcom, ζητώντας του να θέσει σε εφαρμογή «μια στρατηγική και επιχειρησιακή συνεργασία προκειμένου να τερματιστούν τα δεινά του λαού μας και να αποκατασταθεί η δημοκρατία».

Η Southcom είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι είναι «έτοιμη» να συζητήσει «τη στήριξη» που θα μπορούσε να προσφέρει σε αξιωματικούς των Πεζοναυτών της Βενεζουέλας «που θα κάνουν τη σωστή επιλογή».

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Βέκιο, μια συνάντηση με εκπροσώπους της Southcom ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται η προσέγγιση μεταξύ του στρατοπέδου του Γκουαϊδό και του αμερικανικού στρατού.

Το Καράκας αντέδρασε χθες μέσω της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντέλσι Ροντρίγκες.

«Διαβάσαμε και απορρίπτουμε κάτι επαίσχυντο, μια επιστολή που έστειλε ένας από τους πραξικοπηματίες που κρύβεται στην Ουάσινγκτον, από όπου ζητεί στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα», δήλωσε η Ροντρίγκες στο πλευρό του στρατηγού Βλαντίμιρ Παδρίνο, υπουργού Άμυνας της Βενεζουέλας.

«Ξεφούσκωσαν» οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Από τις 23 Ιανουαρίου οπότε αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Γκουαϊδό δεν έχει σταματήσει να ζητεί από τους στρατιωτικούς να ταχθούν στο πλευρό του. Για να το πετύχει αυτό βασιζόταν στη στήριξη των χιλιάδων ανθρώπων που κατέβαιναν στον δρόμο ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις του για κινητοποιήσεις.

Όμως μετά την αποτυχημένη εξέγερση της 30ης Απριλίου ο άνεμος φαίνεται να έχει αλλάξει στη Βενεζουέλα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Το Σάββατο μόλις 1.500 με 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αλφρέδο- Σαδέλ σε ανατολικό προάστιο του Καράκας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν πολλοί περισσότεροι πολίτες.
Ωστόσο αυτή είναι η ώρα που επέλεξε η Ευρώπη να ασχοληθεί με το ζήτημα της Βενεζουέλας, καλώντας συνάντηση του Συμβουλίου του ΟΗΕπρόκειται κεκλεισμένων των θυρών έπειτα από αίτημα.Η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, όπως και όλες οι προηγούμενες.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook