Το Λονδίνο εξετάζει κατηγορίες περί ρωσικής ανάμιξης σε 14 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Άμπερ Ραντ, δήλωσε πως η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας θα ερευνήσουν ισχυρισμούς περί ανάμιξης του ρωσικού κράτους σε αριθμό θανάτων που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία, σύμφωνα με επιστολή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου έγραψε στη Ραντ ζητώντας να επανεξετασθούν 14 θάνατοι που δεν είχαν αρχικά αντιμετωπισθεί ως ύποπτοι από την αστυνομία, αλλά δημοσιεύματα ΜΜΕ τους έχουν επανειλημμένα συνδέσει με τη Ρωσία.

«Θέλω να βεβαιωθώ ότι οι ισχυρισμοί δεν είναι τίποτε περισσότερο από ισχυρισμοί», ανέφερε η Ραντ στην απάντησή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. «Η αστυνομία και η (βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας) MI5 συμφωνούν και θα βοηθήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια».

Μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΧΟ στη Χάγη, ο βρετανός πρεσβευτής Πίτερ Ουίλσον δήλωσε πως η επίθεση εναντίον του Σκριπάλ και της κόρης του συνιστά «την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, δήλωσε πως η Βρετανία θα εξετάσει αύριο την απάντησή της στη Ρωσία, μετά το αίτημά της προς τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να εξηγήσει πώς ένας νευροτοξικός παράγοντας, που είχε αναπτυχθεί τον καιρό της Σοβιετικής Ένωσης, χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σκριπάλ.

«Θα υπάρξει συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους. Διευκρίνισε πως δεν θα σχολιάσει τη ρωσική απάντηση πριν από τη συνεδρίαση αυτή.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Μέι είπε στους κορυφαίους υπουργούς της πως το επεισόδιο στο Σάλσμπερι ήταν «ριψοκίνδυνο και έγινε στα τυφλά».

Η Γαλλία καταδίκασε σήμερα επίσης τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του ως «εντελώς απαράδεκτη επίθεση» με χρήση ενός «στρατιωτικού χαρακτήρα» νευροτοξικού παράγοντα και εξέφρασε «αλληλεγγύη προς έναν πρώτης τάξεως στρατηγικό σύμμαχο».

Το Reuters επισημαίνει πως στη γαλλική δήλωση δεν κατονομάζεται η Ρωσία.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook