Το «ευχαριστώ» του Ζάεφ σε Ελλάδα και ΕΕ για τον ψηφιακό ανασχηματισμό της Βόρειας Μακεδονίας
Τις ευχαριστίες του προς την ΕΕ, αλλά και προς την Ελλάδα σχετικά με τη στήριξη που προτίθενται να προσφέρουν στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού στη Βόρεια Μακεδονία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχει μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη στήριξη που παρέχεται για την ψηφιοποίηση της Βόρειας Μακεδονίας κι έχοντας αυτό υπόψη ευχαριστούμε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και του νότιου γείτονά μας, την Ελλάδα, που συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα. Σήμερα έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής που είναι φίλος μας (σ.σ. της Ελλάδας, Νίκου Παππά).

Έρχεται από μία φιλική χώρα για να συνεργαστούμε σε ένα κοινό πρόγραμμα κι αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους νέους μας να συνεργάζονται σε κάθε πεδίο της οικονομικής ζωής και ιδιαίτερα στην οικονομία» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ελληνικού μέσου ενημέρωσης, κατά την παρουσίαση πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός Επιστημονικού-Τεχνολογικού Πάρκου στα Σκόπια.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της ΕΕ , Μάριγια Γκάμπριελ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, καθώς και υπουργοί και στελέχη αντίστοιχων υπουργείων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Παππάς: Μετά από πολλά χρόνια κοιτάμε το μέλλον των δύο χωρών με αισιοδοξία

«Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να γίνουν γρήγορες και άμεσες γέφυρες μεταξύ των οικονομιών και μεταξύ των λαών, να αυξήσουν την κατανόηση, να διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών από τη μία χώρα στην άλλη και να ανοίξουν ένα δρόμο για να γίνουν τα Βαλκάνια ένας χώρος συνανάπτυξης και συνεργασίας», τόνισε με τη σειρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

«Τα Βαλκάνια», σημείωσε ο κ. Παππάς, «έχουν υποφέρει από συγκρούσεις και νομίζω ότι η Ελλάδα, με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε από εδώ και μπρος, θα πρωταγωνιστήσει στο να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα για τα καλά, για τα επόμενα χρόνια, για τις επόμενες δεκαετίες».

Ο κ. Παππάς, ο οποίος είναι ο πρώτος έλληνας υπουργός, ο οποίος επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαρακτήρισε τη φιλοξενία άψογη και το κλίμα πάρα πολύ θερμό. «Είναι απόλυτη συνείδηση και στην Ελλάδα και στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα είναι αμοιβαία επωφελής», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο υπουργός, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του τεχνολογικού πάρκου στα Σκόπια, είχε σύντομο διάλογο με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα). Για τον σύντομο πρωινό διάλογο, ο κ. Παππάς είπε πως υπογραμμίστηκε η δυναμική που έχει αναπτυχθεί μετά την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Είναι πολλά χρόνια μετά, που μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών και της περιοχή μας με αισιοδοξία και με χαμόγελο, το οποίο βγαίνει από βαθιά μέσα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το περιστατικό στην κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και της Επιτρόπου Μαρίγια Γκάμπριελ, όταν δημοσιογράφος χρησιμοποίησε τον όρο “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και ο κ. Ζάεφ έσπευσε να τον διορθώσει λέγοντας «Βόρεια Μακεδονία», ο κ. Παππάς είπε: «Και ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και ο έλληνας πρωθυπουργός έχουν δείξει μία πρωτόγνωρη γενναιότητα, η οποία δεν έχει επιδειχθεί από τις προηγούμενες ηγεσίες γι’ αυτό και φτάσαμε στη λύση και γι ‘ αυτό νομίζω υπάρχει και η απόφαση αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα και να συνεχίσει να παράγει τα θετικά αποτελέσματα. Θετικά αποτελέσματα τα οποία δεν αφορούν μόνον τη θετική ατμόσφαιρα του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Αφορούν πάρα πολύ απτά πράγματα, τα οποία θα βελτιώσουν και τις σχέσεις και τη ζωή των πολιτών και στις δύο μεριές των συνόρων».
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών σχετικά με το τι θα αναγράφουν οι πινακίδες στην οδική αρτηρία προς τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Παππάς τόνισε: «Καλό είναι να σταματήσει η υποκρισία διότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και την πορεία του καθενός και το τι έχει υποστηρίξει στο παρελθόν. Η Ελλάδα λοιπόν θα τηρήσει τη συμφωνία σε όλα τα επίπεδα και αυτό είναι απολύτως σαφές».

Στις δηλώσεις του ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στην αυριανή συνάντησή του με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ντάμιεν Μάντσεφσκι, επισημαίνοντας ότι θα υπογραφεί «συμφωνία για να σταματήσουν οι χρεώσεις περιαγωγής» και θα συζητηθεί «με εμβρίθεια και λεπτομέρεια το πώς μπορούμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία σε πάρα πολύ σημαντικά ψηφιακά έργα, τα οποία αυτή τη στιγμή “τρέχουν” στην Ελλάδα».

Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «το πεδίο που ανοίγεται μπροστά μας είναι τεράστιο και η Ελλάδα έχει απόλυτη συνείδηση, ότι για να κατακτήσει τον ιδιαίτερο και ξεχωριστό ρόλο που έχει και δικαιούται να παίξει στην περιοχή, πρέπει να οικοδομήσει αυτές τις σχέσεις καλής συνεργασίας και φιλίας και με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και με τους άλλους γείτονες και τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook