Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σήμερα Παρασκευή, τονίζει πως “το δικαίωμα στο άσυλο, ως τέτοιο, δεν είναι διαπραγματεύσιμο”, ενώ παράλληλα ζητά από την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, να τερματίσουν τις αντιπαραθέσεις τους ως προς το λεγόμενο “ανώτερο όριο” υποδοχής προσφύγων και να αναμένουν τη σχετική γνωμάτευση της ειδικής επιτροπής νομικών.

Η πλειονότητα του αυστριακού πληθυσμού, όπως και ο ίδιος, κατανοούν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για καλύτερη οργάνωση της προσφυγικής ροής και για δικαιότερη κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να παραμείνει ως μόνιμη κατάσταση το γεγονός ότι μέσα στην περασμένη χρονιά η Αυστρία έκανε δεκτές 90.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου και το ίδιο διάστημα η Τσεχία, η Σλοβακία και η Σλοβενία αποδέχθηκαν, όλες μαζί, μόλις 2.000 πρόσφυγες.

Ο ίδιος θεωρεί “ανόητη” μία αντιπαράθεση ως προς την επονομασία για τους στόχους που τίθενται – είτε με τον όρο “ανώτερο όριο” είτε “τιμή αναφοράς” για τον αριθμό των προσφύγων στους οποίους η Αυστρία θα χορηγεί μελλοντικά άσυλο (ΣΣ με τον πρώτο όρο να υποστηρίζεται από το Λαϊκό Κόμμα και το δεύτερο από τους Σοσιαλδημοκράτες) – ενόσω δεν υπάρχουν τα αποτελέσματα της εξέτασης, με συνταγματικά κριτήρια και κριτήρια διεθνούς δικαίου, των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν.

Κατά την άποψη του Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου, η συγκεκριμένη εφαρμογή των προβλεπόμενων από την αυστριακή κυβέρνηση μέτρων, θα εξαρτηθεί έντονα από την επιτυχία των ειρηνευτικών προσπαθειών στις εστίες διένεξης, όπως επίσης από την αντίδραση άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ (του Λαϊκού Κόμματος), υπεραμύνθηκε της απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση συνασπισμού (ΣΣ προφανώς υπό την πίεση του δικού της κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων), για μείωση του αριθμού χορήγησης ασύλου στην Αυστρία από τις 90.000 μέσα στο 2015, σε 37.500 το 2016.

Σε σημερινή συνέντευξή της στη Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία, η Μικλ-Λάιτνερ ισχυρίζεται πως με το “πακέτο μέτρων” της κυβέρνησης επιτυγχάνεται αυτό που, κατά τη γνώμη της, πραγματικά επιδιώκεται, δηλαδή να δημιουργηθεί ένα φαινόμενο “ντόμινο” σε όλη την Ευρώπη, όσον αφορά την σκλήρυνση της στάσης, και ως εκ τούτου “είναι ασφαλώς στόχος της Αυστρίας να προκαλέσει μία σκλήρυνση της στάσης σε ολόκληρη την ΕΕ”.

Η Αυστρία θα χορηγήσει εφέτος άσυλο σε 37.500 πρόσωπα, ενώ έως το 2019 ο συνολικός αριθμός εκείνων στους οποίους θα χορηγηθεί άσυλο θα ανέλθει στις 127.500, όπως αποφασίστηκε κατά τη “Συνάντηση Κορυφής” της Τετάρτης, που είχαν στη Βιέννη η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού με τους τοπικούς κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων και με εκπροσώπους δήμων και κοινοτήτων.

Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, έκανε λόγο για αριθμό που αποτελεί “τιμή αναφοράς”, ενώ, από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, μίλησε για “ανώτερο όριο”.

Ανοικτό παραμένει και μετά τις συνομιλίες το ερώτημα τι θα συμβεί στην περίπτωση υπέρβασης του αριθμού, αλλά για το θέμα αυτό, όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρξουν δύο νομικές γνωμοδοτήσεις, για τη σύνταξη των οποίων δόθηκε από την κυβέρνηση η σχετική εντολή.

Στη βάση της απόφασης στη “Συνάντηση Κορυφής”, το “ανώτερο όριο” ή η “τιμή αναφοράς” χορήγησης ασύλου για εφέτος θα ανέλθει σε 37.500, το 2017 ο αριθμός αυτός θα είναι 35.000, το 2018 θα φθάσει τις 30.000 και έως τον Ιούνιο του 2019 θα δοθεί άσυλο σε ακόμη 25.000 αιτούντες άσυλο.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας